Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

AfD chce iniciovať v parlamente vyšetrovanie Merkelovej

Volebný líder Alternatívy pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland Foto: TASR/AP

Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie, zdôraznila šéfka nemeckej spolkovej vlády.

Berlín 24. septembra (TASR) - Predstavitelia Alternatívy pre Nemecko (AfD) pokračovali dnes večer, krátko po uzavretí volebných miestností, v agresívnej rétorike známej z ich predvolebných i skorších akcií.

Volebný líder protiimigračnej, euroskeptickej strany Alexander Gauland vníma výsledok hlasovania občanov ako mandát na vyhlásenie boja proti budúcej spolkovej vláde.

"Vrátime si našu krajinu a náš ľud," vyhlásil kontroverznými výrokmi známy predstaviteľ AfD, ktorý avizoval poľovačku na úradujúcu kancelárku i hon na vládu.

To však nezostalo jediným podobným vyjadrením z radov AfD.

Gaulandova kolegyňa-volebná líderka strany Alice Weidelová avizovala iniciovanie vytvorenia vyšetrovacieho grémia v parlamente, ktoré by sa zaoberalo nešpecifikovanými porušeniami práva zo strany kancelárky Angely Merkelovej.

Predsedníčka AfD Frauke Petryová vníma volebný úspech ako povzbudenie pre stranu, aby v nasledujúcich štyroch rokoch pripravila výmenu vlády pre rok 2021.

Podľa jej slov pre televízny kanál MDR síce CDU zaznamenala drastické straty, avšak prišla o primálo hlasov na to, ako chybne riadi krajinu.

Aj na pôde parlamentu chce AfD prezentovať idey známe už z jej mimoparlamentného pôsobenia, oznámila Petryová, ktorá netajila ambície strany získať väčšinu v Nemecku.

Predstaviteľom AfD blahoželala k "historickému" volebnému výsledku šéfka ultrapravicového francúzskeho Národného frontu, Marie Le Penová.

Informovala o tom sama prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Podľa jej slov ide o nový symbol prebudenia sa európskych národov.

Znepokojenie nad značným volebným ziskom AfD vyjadril Európsky židovský kongres.

Podľa jeho stanoviska však jestvuje dôvera, že iné politické strany v Spolkovom sneme v Berlíne zabezpečia, aby sa pravicoví populisti neocitli v budúcej vládnej koalícii. Vyjadrenia politikov AfD svedčia o alarmujúcej úrovni netolerancie, aká nebola v Nemecku po desaťročia, vyplýva zo stanoviska, o ktorom informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Merkelová v reakcii na AfD: Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie


Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová reagovala dnes v televíznej povolebnej relácii ARD a ZDF zdržanlivo na hrozby AfD, avizujúce iniciovanie vytvorenia parlamentnej vyšetrovacej komisie pre objasnenie jej utečeneckej politiky.

"Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie," zdôraznila šéfka nemeckej spolkovej vlády, avšak dodala: Musíme dbať na to, aby sme mali ešte dosť času zaoberať sa budúcnosťou. Ide o hospodársku budúcnosť krajiny. Preto nám radím nezačínať nové volebné obdobie iba s prehliadkou minulosti.

Angela Merkelová súčasne avizovala tvrdé vyporiadanie sa s AfD na parlamentnej pôde v súlade s ústavou krajiny.