Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Aktivisti nie sú zodpovední za októbrovú smrť cyklistky

Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia). Foto: TASR/DPA

Prípad vyvolal v celom Nemecku diskusie a kritické reakcie voči aktivistom. Prokuratúra voči dvojici vzniesla obžalobu z vyvíjania nátlaku a kladenia odporu voči policajtom.

Berlín 13. apríla (TASR) - Prokuratúra v Berlíne vo štvrtok rozhodla, že dvaja klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) nenesú trestnoprávnu zodpovednosť za úmrtie cyklistky, ktorú vlani v októbri v metropole Nemecka zrazila miešačka. Pre demonštráciu aktivistov vtedy uviazlo v zápche špeciálne hasičské vozidlo, ktoré malo ženu vyslobodiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Dvojicu aktivistov obvinili z trestného činu ublíženia na zdraví alebo zabitia. Spôsobili totiž neskorý príchod záchranného vozidla, keďže čiastočne zablokovali diaľnicu, pričom na dopravné značky zavesili transparenty a prilepili sa k nim.

Žena vo veku 44 rokov zomrela v nemocnici niekoľko dní po tragickom incidente z 31. októbra 2022. Podľa prokuratúry však utrpela také vážne zranenia, že by ju nebolo možné zachrániť ani v prípade, ak by nedošlo k osemminútovému uviaznutiu hasičského vozidla v zápche. Túto skutočnosť potvrdila pitva.

Prípad vyvolal v celom Nemecku diskusie a kritické reakcie voči aktivistom. Prokuratúra voči dvojici vzniesla obžalobu z vyvíjania nátlaku a kladenia odporu voči policajtom. Z týchto obvinení sa majú zodpovedať na berlínskom okresnom súde Tiergarten.

Rozhodnutie prokuratúry prišlo v čase, keď sa má v Berlíne v nasledujúcich dňoch a týždňoch konať ďalšie kolo klimatických protestov.