Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko chce s Čínou spolupracovať; upozorňuje však na rivalitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína je v posledných rokoch najväčším obchodným partnerom Nemecka a Berlín si s touto krajinou chce udržať dobré vzťahy.

Berlín 13. júla (TASR) - Nemecká vláda vo štvrtok predstavila svoju stratégiu vo vzťahoch s Čínou. Poukazuje na systémovú rivalitu a potrebu znižovať riziko hospodárskej závislosti od tejto ázijskej krajiny. S Pekingom však chce spolupracovať v oblasti globálnych úloh ako klimatická zmena. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Čína je v posledných rokoch najväčším obchodným partnerom Nemecka a Berlín si s touto krajinou chce udržať dobré vzťahy. Pozorne však sleduje nárast asertivity Pekingu a jeho neochotu kritizovať ruskú inváziu na Ukrajinu.

"Nie je naším zámerom brániť Číne v hospodárskom postupe a rozvoji. Je však potrebné znižovanie rizika," uvádza nemecká vláda. Dodáva však, že sa neusiluje o odpojenie týchto dvoch ekonomík.

"Politika jednej Číny zostáva základom nášho postupu. Diplomatické vzťahy existujú len s Čínskou ľudovou republikou," uviedla nemecká vláda. Takisto však dala jasne najavo, že bude budovať obchodné vzťahy aj s Taiwanom, ktorý Peking pokladá za súčasť Číny.

"Nemecko udržiava s Taiwanom úzke a dobré vzťahy v mnohých oblastiach a chce ich aj naďalej rozširovať," píše nemecká vláda. Takisto podporuje členstvo tohto demokratického ostrova v medzinárodných organizáciách.

Vláda vo svojej stratégii varuje pred čínskou inváziou na Taiwan. Zmena statusu quo v Taiwanskom prielive sa môže uskutočniť len priateľským spôsobom za súhlasu oboch strán. "Vojenská eskalácia by ovplyvnila aj európske a nemecké záujmy," konštatuje nemecká vláda.

Taiwan má vlastnú vládu od roku 1949. Peking však tento ostrov pokladá za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky a opakovane pohrozil, že je pripravený pri ochrane svojich záujmov použiť aj vojenskú silu.