Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kresťanskí a sociálni demokrati predbežne podpísali koaličnú dohodu

Nemecká kancelárka a šéfka CDU Angela Merkelová (druhá sprava), líder CSU Horst Seehofer (vpravo) a predseda SPD Sigmar Gabriel (vľavo) pózujú po podpise predbežnej koaličnej dohody v Berlíne 27. novembra 2013. Foto: TASR/AP

Keď dá takmer 475.000 členov SPD koaličnej zmluve zelenú, Merkelovú by Spolkový snem mohol potvrdiť vo funkcii spolkovej kancelárky na ďalšie štyri roky týždeň pred Vianocami - 17. decembra.

Berlín 27. novembra (TASR) - Nemecku by mala po tretí raz v jeho dejinách vládnuť veľká koalícia kresťanských demokratov z únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD.

Predsedovia týchto troch strán podpísali dnes napoludnie predbežne koaličnú dohodu, ktorú dosiahli nadránom po 17-hodinových záverečných rokovaniach.

Všetky strany vyjadrili spokojnosť s výsledkom náročných rozhovorov, ktoré zavŕšili viac než dva mesiace po spolkových voľbách. Šéfka CDU Angela Merkelová, líder CSU Horst Seehofer a predseda SPD Sigmar Gabriel však budú môcť dohodu definitívne podpísať až po tzv. malom zjazde CDU z 9. decembra a hlasovaní členskej základne SPD, ktorého výsledky by mali byť známe večer 14. decembra.

Keď dá celkovo takmer 475.000 členov SPD koaličnej zmluve zelenú, Merkelovú by Spolkový snem podľa očakávaní mohol potvrdiť vo funkcii spolkovej kancelárky na ďalšie štyri roky týždeň pred Vianocami - 17. decembra, informovala agentúra DPA.

Merkelová dnes novinárom po podpise dohody povedala, že veľká koalícia chce uskutočniť dôležité plány pre budúcnosť krajiny. Stredobodom podľa nej budú "solídne financie, zabezpečenie prosperity a sociálne zabezpečenie".

V súvislosti s dohodou o uľahčení udeľovania dvojakého občianstva Merkelová zdôraznila, že ide o dôležitý odkaz mladým ľuďom z rodín prisťahovalcov. Únia a SPD sa dohodli, že deti zahraničných rodičov, ktoré sa narodili v Nemecku, sa v budúcnosti už nebudú musieť najneskôr do 23. narodenín rozhodnúť medzi nemeckým občianstvom alebo občianstvom svojich rodičov.

"Je to jasný signál: chceme týchto mladých ľudí. Sú súčasťou našej spoločnosti," uviedla Merkelová. Všeobecné povolenie dvojakého občianstva však jej budúca vláda neplánuje.

Gabriel vyjadril presvedčenie, že členovia SPD dohodu o veľkej koalícii schvália, a to jasnou väčšinou. Nová vláda bude mať podľa neho tri veľké úlohy: stabilizáciu eura a eurozóny, prechod k väčšiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov energie a reformu spolkových štátnych vyrovnávacích platieb.

Seehofer uviedol, že v koaličnej zmluve sú dodržané všetky podstatné volebné prísľuby jeho strany. Napĺňanie zmluvy podľa neho dá veľké impulzy výskumu, vede a vzdelávaniu, ako aj solídnym štátnym financiám a spravodlivej sociálnej politike.

Budúce koaličné strany sa dohodli okrem toho napríklad na zavedení celoplošnej minimálnej mzdy, zlepšeniach v oblasti dôchodkov či mimoriadne kontroverznom zavedení mýta pre zahraničné osobné vozidlá. Zvyšovanie daní s cieľom získať financie na nové projekty neplánujú.

Rozdelenie ministerských postov a ich obsadenie ostane otvorené do rozhodnutia členov SPD. Zatiaľ je známe len to, že SPD by v čierno-červenom kabinete mala dostať šesť ministerstiev, CDU päť (plus post ministra-šéfa úradu spolkovej kancelárky) a CSU tri.

Generálny tajomník CSU Alexander Dobrindt uviedol, že koaličná zmluva nesie výrazný rukopis únie. "Odzrkadľuje výsledky volieb," vyzdvihol s tým, že kresťanskí demokrati rokovali so sociálnymi demokratmi tvrdo, ale férovo. Únia získala vo voľbách 41,5 percenta a SPD 25,7 percenta hlasov.