Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Rusko chce zlikvidovať organizáciu Memorial, ľudia s tým nesúhlasia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské orgány konajú na základe tzv. zákona o zahraničných agentoch. Ten upravuje činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia.

Berlín 14. decembra (TASR) - Niekoľko desiatok ľudí sa zhromaždilo v pondelok večer v Berlíne, aby vyjadrilo nespokojnosť s postupom ruských orgánov zameraným na zrušenie činnosti ľudskoprávnej organizácie Memorial. Informovali o tom agentúra DPA a týždenník Die Zeit na svojej webovej stránke.

Účastníci sa zišli pred budovou ruského veľvyslanectva v Berlíne, píše Die Zeit. V rukách držali transparenty s nápismi ako "Ruky preč od Memorialu" a "My sme Memorial".

Nemecká pobočka organizácie Memorial, medzinárodné združenie spisovateľov PEN a organizácia Amnesty International zvolali zhromaždenia aj v ďalších nemeckých mestách vrátane Mníchova, Lipska, Drážďan či Halle.

Ruská generálna prokuratúra podala návrh na likvidáciu organizácie Memorial, ktorá funguje už viac ako 30 rokov a často sa kriticky vyjadruje ku krokom Kremľa, píše DPA.

Ruské orgány konajú na základe tzv. zákona o zahraničných agentoch. Ten upravuje činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia.

Ľudskoprávne organizácie i komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyjadrili s konaním ruských úradov nespokojnosť. Kriticky sa k tejto záležitosti vyjadril aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a protesty sa konali na viacerých miestach vo svete, píše Die Zeit.

Medzinárodnú historickú, vzdelávaciu, dobročinnú a ľudskoprávnu spoločnosť Memorial založili v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial. Jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident a akademik Andrej Sacharov.