Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maročana spájaného s útokmi v USA z roku 2001 vyhostia z Nemecka

Na archívnej snímke fotografia z teroristických útokov na newyorské dvojičky z 11. septembra 2001. Foto: TASR/AP

Deportácia niekdajšieho príslušníka hamburskej bunky al-Káidy sa podľa tohto zdroja očakáva v pondelok. Cudzinecká polícia v Hamburgu totiž už v piatok popoludní dostala z Maroka potrebné doklady.

Hamburg 15. októbra (TASR) - Maročana Muníra Mutasadika, odsúdeného v Nemecku na 15 rokov väzenia za napomáhanie pri teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001, majú čoskoro vyhostiť do vlasti. Tlačová agentúra DPA o tom informovala v nedeľu večer s odkazom na článok denníka Bild.

Deportácia niekdajšieho príslušníka tzv. hamburskej bunky al-Káidy sa podľa tohto zdroja očakáva v pondelok. Cudzinecká polícia v Hamburgu totiž už v piatok popoludní dostala z Maroka potrebné doklady.

Hamburská vláda v auguste uviedla v odpovedi na interpeláciu jedného z miestnych poslancov, že Mutasadika by mali prepustiť z justičného zariadenia Fuhlsbüttel a vyhostiť do Maroka po 15. októbri. Presný termín však z bezpečnostných dôvodov nechcela zverejniť.

Mutasadikovi má trest vypršať v novembri. Ak by sa ho dovtedy nepodarilo vyhostiť, dostal by sa zrejme v Nemecku na slobodu. Vydávaciu väzbu môže sudca nariadiť len vtedy, ak sa cudzinec deportácii snaží vyhnúť, čo nie je dokázateľné v prípade čerstvo prepusteného trestanca, pripomenula DPA.

Vrchný krajinský súd uznal tohto Maročana svojho času za vinného z viac ako 3000-násobnej vraždy a členstva v teroristickej organizácii a vymeral mu spomínaný trest.

Mutasadik sa v Nemecku ako študent v roku 1999 spriatelil s Muhammadom Attom a ďalšími pilotmi unesených lietadiel, použitých 11. septembra 2001 pri útokoch proti budovám v New Yorku a vo Washingtone. Podľa súdneho verdiktu členovia z tzv. hamburskej teroristickej bunky vrátane Mutasádika hovorili o útokoch, aj keď ženatý Maročan sa k misii nepripojil. Nebolo možné dokázať, či vedel aj o tom, že pri útokoch prídu o život ľudia vo Svetovom obchodnom centre a Pentagóne.