Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

A. Merkelová chce rokovať o zostavení vlády aj s SPD

Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

SPD však už v nedeľu večer krátko po oznámení predbežných výsledkov - najhorších pre stranu od roku 1949 (20,5 percenta) - oznámila odchod do opozície.

Berlín 25. septembra (TASR) - Po nedeľňajších voľbách do nemeckého Spolkového snemu sú dve koaličné možnosti. Povedala to dnes na tlačovej konferencii v Berlíne kancelárka Angela Merkelová.

Jednou je pokračovanie veľkej koalície CDU/CSU so socialistammi z SPD a druhou tzv. jamajská koalícia CDU/CSU, liberálnej FDP a Zelených.

SPD však už v nedeľu večer krátko po oznámení predbežných výsledkov - najhorších pre stranu od roku 1949 (20,5 percenta) - oznámila odchod do opozície.

Merkelová na dnešnej tlačovej konferencii ale uviedla, že s ponukou na vytvorenie novej vlády osloví okrem FDP a Zelených aj SPD.

Zároveň oznámila, že šéfom frakcie CDU v Spolkovom sneme sa pravdepodobne opäť stane Volker Kauder. Ten je vo funkcii od roku 2005 a je tak najdlhšie slúžiacim predsedom poslaneckého klubu CDU.

AfD nebude mať podľa nej žiaden vplyv na vládnu politiku


Nacionalistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa v nedeľu po prvý raz v dejinách prebojovala do Spolkového snemu, nebude mať žiaden vplyv na zahraničnú, európsku a migračnú politiku vlády. Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes vyhlásila kancelárka Angela Merkelová, ktorá takmer s určitosťou zostane vo funkcii aj po nedeľných voľbách.

AfD vo voľbách získala 12,6 percenta hlasov a stala sa tak treťou najsilnejšou stranou v Spolkovom sneme. V kampani bodovala najmä ostrou kritikou migračnej politiky súčasnej vlády.

"Strany, ktoré môžu vytvoriť koalície, budú hľadať riešenia. Samozrejme, existujú medzi nimi rozdiely, ale AfD nebude mať žiaden vplyv," dodala Merkelová.

Šéf Centra pre strednú a východnú Európu, Rusko a Strednú Áziu Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy Stefan Meister predtým na povolebnej diskusii Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku v Berlíne uviedol, že prítomnosť AfD v Spolkovom sneme určite ovplyvní debatu na nemeckej politickej scéne v súvislosti s migráciou. Netrúfal si však odhadnúť, aké dôsledky to môže mať na politiku novej vlády voči stredoeurópskym krajinám v otázke migrácie.

Meister pripomenul, že AfD sa už pokúsila nadviazať vzťahy s Maďarskom, kde nachádzajú spoločnú reč práve na tému migrácie.