Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Miera kriminality v Nemecku vlani opäť stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Odborníci so znepokojením sledujú brutálnu vojnu gangov v oblasti Stuttgartu.

Berlín 9. apríla (TASR) — Polícia zaevidovala v Nemecku vlani najviac trestných činov od roku 2016. Okrem iného vzrástla násilná kriminalita, vysoký je podiel páchateľov zo zahraničia. Vyplýva to z policajnej štatistiky, o ktorej v utorok informovala agentúra DPA.

Podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) mohli v roku 2023 zohrať úlohu tri faktory: následky koronavírusovej pandémie, vysoká inflácia a príchod väčšieho počtu migrantov v krátkom čase, čo môže dočasne viesť k zhoršeniu životných podmienok jednotlivcov a šancí na integráciu.

Vlani bolo v Nemecku zaznamenaných približne 5,94 milióna trestných činov, čo je o 5,5 percenta viac ako v predchádzajúcom roku. Aj keď sa nezohľadnia porušenia imigračného zákona, stále ide o nárast o 4,4 percenta. V minulom roku pritom nedošlo k výraznému sprísneniu zákonov, ktoré by mohli vysvetliť vyšší počet evidovaných trestných činov.

DPA konštatuje, že hoci v roku 2022 bol nárast kriminality ešte vyšší, a to o 11,5 percenta, výraznú úlohu tu zohrávalo uvoľnenie opatrení po pandemických rokoch 2020 a 2021.

Podľa štatistiky vzrástla násilná kriminalita v Nemecku v roku 2023 o 8,6 percenta na 214.099 prípadov, teda najviac od roku 2007. Počet podozrivých páchateľov zo zahraničia vzrástol o 14,5 percenta, podozrivých s nemeckým občianstvom bolo viac o 2,2 percenta. Štúdie však ukazujú, že ľudia častejšie ohlásia trestný čin, ak majú podozrenie, že údajným páchateľom je cudzinec.

BKA predpokladá, že je to dôsledok koronavírusovej pandémie, a to z dvoch príčin. Po prvé, zločiny boli spáchané neskôr pre nedostatok príležitostí. Po druhé, štúdie ukazujú, že psychický stres z obdobia zatvorenia škôl a univerzít naďalej ovplyvňoval mladých ľudí aj po skončení opatrení.

To môže čiastočne vysvetliť aj ďalšie zistenie, že sa zvyšuje počet neplnoletých páchateľov. Kým v roku 2022 patrilo do skupiny detí a mládeže 13,4 percenta všetkých podozrivých, vlani ich podiel vzrástol na 13,8 percenta. Nárast bol vysoký najmä medzi maloletými cudzincami.

Počet vlámaní do bytov stúpol v roku 2023 približne o 18 percent, nedosiahol však predpandemickú úroveň z roku 2019. Čo sa týka násilných trestných činov, najväčší nárast bol u lúpeží (17,4 percenta). Znásilnení, sexuálnych útokov a obzvlášť závažných sexuálnych útokov bolo viac o 2,4 percenta, počet napadnutí sa zvýšil o približne sedem percent.

Odborníci so znepokojením sledujú brutálnu vojnu gangov v oblasti Stuttgartu. V posledných mesiacoch tam po sebe strieľali mladí členovia dvoch súperiacich skupín, pričom jeden hodil granát medzi smútiacich. Podľa BKA v takýchto prípadoch zvyčajne zohrávajú svoju úlohu viac lokálne štruktúry než etnické či rodinné väzby.

Miera objasnenosti trestných činov za vlaňajšok bola 58,4 percenta, čo je o 1,1 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022 a takmer dosiahla najvyššiu úroveň 58,7 percenta z roku 2021.