Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom Berlínskej štátnej opery sa stane Christian Thielemann

Na archívnej snímke Christian Thielemann. Foto: TASR/AP

Thielemann nahradí Barenboima od septembra 2024, uviedol minister pre kultúru a sociálnu súdržnosť krajinskej vlády v Berlíne Joe Chialo

Berlín 27. septembra (TASR) - Christian Thielemann nahradí vo funkcii generálneho hudobného riaditeľa Berlínskej štátnej opery svetoznámeho dirigenta a klaviristu Daniela Barenboima. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

Barenboim (80) v januári oznámil, že po troch desaťročiach pôsobenia v jednom z najprestížnejších telies klasickej hudby v Európe, odchádza pre "vážne neurologické ochorenie".

Thielemann nahradí Barenboima od septembra 2024, uviedol minister pre kultúru a sociálnu súdržnosť krajinskej vlády v Berlíne Joe Chialo. Novinárom povedal, že tento výber bol "želaním orchestra", a označil ho za "dokonalého nástupcu" Barenboima, ktorý predstavuje "najvyššiu hudobnú dokonalosť".

Berlínska štátna opera na bulvári Unter den Linden je jedným z troch operných domov v nemeckom hlavnom meste.

Thielemann (64) chce počas svojho päťročného funkčného obdobia rešpektovať "kánon" hudobných velikánov a zároveň si vezme príklad z miest, ako New York. Aby prilákal mladšie publikum, ponúkne im lacnejšie a kratšie matiné predstavenia, interpretuje jeho slová AFP.

Thielemann sa označil ako "človek, ktorý rád počúva." Reagoval tak na otázku, či sa jeho štýl bude líšiť od Barenboima, ktorý je povestný "tvrdosťou".

Berlínsky rodák patrí medzi najžiadanejšie hviezdy klasickej hudby. Je známy svojou vášňou pre hudbu Johannesa Brahmsa, Richarda Straussa a Richarda Wagnera. Jeho minuloročná inscenácia Wagnerovho cyklu "Prsteň" v Berlínskej štátnej opere bola "jednohlasne označená za fenomenálnu", uviedol denník Berliner Zeitung.

Thielemann je do budúceho roka zmluvne viazaný ako šéfdirigent Saského štátneho orchestra v Drážďanoch, ktorý sa mu podarilo povýšiť na jeden z najlepších v nemecky hovoriacom svete.

V minulosti pôsobil ako generálny hudobný riaditeľ berlínskej Deutsche Oper, pre spor s mestom o financovanie však v roku 2004 odstúpil.

Často tiež býval v užšom výbere na post šéfa Berlínskych filharmonikov. Orchester bol založený v roku 1882 a znalci ho považujú za najlepší na svete.