Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Predseda židovskej rady neodporúča nosiť kipu vo veľkých mestách

Na archívnej snímke z 18. októbra 2012 muž nosí na hlave kipu, tradičnú židovskú pokrývku hlavy v Berlíne. Predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster vyzýva, aby Židia upustili od nosenia tradičnej pokrývky hlavy vo väčších mestách. Výzva prišla po minulotýždňovom útoku na dvoch mladých ľudí, ktorí mali na hlavách kipu. Útok v Berlíne, z ktorého je podozrivý 19-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zvýšil obavy v súvislosti s antisemitizmom v Nemecku, pripomenula agentúra AP. Foto: TASR/AP

Výzva prišla po minulotýždňovom útoku na dvoch mladých ľudí, ktorí mali na hlavách kipu.

Berlín 24. apríla (TASR) - Predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster vyzýva, aby Židia upustili od nosenia tradičnej pokrývky hlavy vo väčších mestách, informovala agentúra DPA.

Výzva prišla po minulotýždňovom útoku na dvoch mladých ľudí, ktorí mali na hlavách kipu. Útok v Berlíne, z ktorého je podozrivý 19-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zvýšil obavy v súvislosti s antisemitizmom v Nemecku, pripomenula agentúra AP.


Podľa Schustera je nosenie kipy v princípe správne, na druhej strane však odporučil jednotlivcom "neukazovať sa na verejnosti s kipou vo veľkých mestách v Nemecku a namiesto nej nosiť ako pokrývku hlavy šiltovku". Ak sa podľa neho nepodarí postaviť sa na odpor voči otvorenému antisemitizmu, demokracia je ohrozená.

"Pretože nejde iba o antisemitizmus, spolu s tým ide aj rasizmus, spolu s tým ide aj xenofóbia. Tu je potrebný jasný stop," zdôraznil.

Predseda židovskej rady v Nemecku aj pred tromi rokmi naznačil, že Židia by nemali nosiť kipu v oblastiach s veľkým počtom moslimskej populácie. Zdôraznil však, že existujú rastúce antisemitské nálady medzi nemigrantmi.