Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Berlíne a Brandenbursku sa konali razie proti členom podsvetia

Muž s pokrývkou na hlave odchádza v sprievode polície počas razie v Berlíne 18. februára 2021. Foto: TASR/AP

Berlínsky Senát a kriminálna polícia pred dvoma rokmi predstavili päťbodový plán na boj proti klanovej kriminalite.

Berlín 18. februára (TASR) - Nemecká polícia uskutočnila vo štvrtok ráno rozsiahle razie v metropole Berlín a priľahlej spolkovej krajine Brandenbursko zamerané proti organizovanej klanovej kriminalite. Informovala o tom agentúra DPA.

Polícia zasahovala voči jednému arabskému klanu a ruským štátnym občanom čečenského pôvodu, uviedla miestna prokuratúra na sociálnej sieti Twitter. Vlani na jeseň došlo medzi členmi oboch skupín opakovane k násilnostiam.

Ako uviedla polícia na Twitteri, na domových prehliadkach sa od 06.00 h zúčastňovali stovky príslušníkov polície a špeciálnych síl. Dosiaľ boli zadržané dve osoby. Polícia prehľadala viac ako 20 objektov - okrem bytov a domov v Berlíne išlo podľa týždenníka Der Spiegel aj o halu v brandenburskom Neuhardenbergu, kde mali podozriví ukrývať veľké množstvá drog určených na ďalší predaj. Denník Bild predtým uviedol, že razia sa konala v 25 objektoch vrátane trafiky v berlínskej štvrti Neukölln, ktorá údajne patrí členom klanu Remmovcov.

Hlavným podozrivým je podľa informácií Spieglu jeden z členov klanu Remmovcov narodený v Bejrúte, ktorého polícia zatkla. Tohto muža vo veku zhruba 40 rokov prokuratúra vyšetruje pre viaceré obvinenia vrátane podvodov, ozbrojenej lúpeže či obchodovania s drogami a na jeseň 2020 sa mal zúčastniť na útoku na Čečenca v Berlíne.

Ako konštatoval nemenovaný vyšetrovateľ berlínskeho Krajinského kriminálneho úradu (LKA), už niekoľko rokov sa stupňujú konflikty medzi konkurenčnými skupinami organizovaného zločinu. "Najmä Čečenci sa dostávajú z úlohy vykonávateľov trestných činov k ich aktérom," dodal.

Klanová kriminalita a iné formy organizovaného zločinu sú v Berlíne a ďalších spolkových krajinách problémom už dlhšiu dobu. Berlínsky Senát a kriminálna polícia pred dvoma rokmi predstavili päťbodový plán na boj proti klanovej kriminalite.