Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Stovky ľudí po festivale v Stuttgarte hlásili tráviace ťažkosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Na miesto okamžite dorazil úrad kontroly potravín a zdravotnícke orgány, ktoré už po prvých hláseniach skontrolovali hygienu v stane a odobrali vzorky potravín.

Stuttgart 24. apríla (TASR) - Viac než 300 ľudí hlási ochorenie tráviaceho ústrojenstva po návšteve jarného festivalu v nemeckom meste Stuttgart na juhozápade krajiny, uviedli v stredu tamojší predstavitelia. TASR informuje na základe agentúry DPA.

Všetky osoby s rovnakými príznakmi navštívili na festivale ten istý stan. Hlásili symptómy ako zvracanie, nevoľnosť a hnačku, pričom mesto incident označilo ako vypuknutie epidémie.

Podľa symptómov ide o virózu, uviedlo mesto a dodalo, že pravdepodobne ide o norovírus. Medzi postihnutými boli návštevníci festivalu, ale aj zamestnanci pracujúci v spomenutom stane.

Na miesto okamžite dorazil úrad kontroly potravín a zdravotnícke orgány, ktoré už po prvých hláseniach skontrolovali hygienu v stane a odobrali vzorky potravín. Mesto uviedlo, že ich v súčasnosti analyzujú v laboratóriu. Teraz je dôležité zamedziť šíreniu nákazy a nájsť jej zdroj, dodáva DPA.

Norovírusy sú vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíria, najmä na miestach, kde je veľa ľudí, ako sú detské jasle, domovy dôchodcov alebo nemocnice. Príznaky zvyčajne netrvajú dlho, ale sú intenzívne.

V sobotu sa začal 84. ročník jarného festivalu v Stuttgarte, ktorý je známy tradičným narazením pivného suda. Festival trvá 23 dní a zahŕňa zábavné atrakcie, predajné stánky, stánky s občerstvením a festivalové stany s hudbou, pivom a inými nápojmi.

Organizátori očakávajú, že festival navštívi najmenej jeden milión návštevníkov, keďže minulý rok sa na podujatí zúčastnilo viac než 1,4 milióna ľudí.