Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo Ukrajinu, aby umožnila liečbu väznenej Tymošenkovej

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Zdravotný stav 51-ročnej političky sa vo väzbe prudko zhoršil. Pre silné bolesti chrbta zostala údajne pripútaná na lôžko a nedokáže sama chodiť.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Nemecký vládny splnomocnenec pre ľudské práva Markus Löning vyzval dnes ukrajinské úrady, aby umožnili zodpovedajúcu liečbu väznenej expremiérke Julie Tymošenkovej.

Orgány Ukrajiny sú povinné zaručiť, aby "choré osoby vo väzení dostali čo najlepšiu možnú liečbu", povedal novinárom Löning počas návštevy Kyjeva.

Líderku Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili vlani na sedem rokov väzenia za prekročenie premiérskych právomocí, čo Západ odsúdil ako politicky motivovaný verdikt.

Zdravotný stav 51-ročnej političky sa vo väzbe prudko zhoršil. Pre silné bolesti chrbta zostala údajne pripútaná na lôžko a nedokáže sama chodiť.

Vo februári pacientku vyšetrili nemeckí špecialisti, ktorí dospeli k názoru, že je vážne chorá a trpí takzvaným prolapsom medzistavcovej platničky. Tymošenková podľa nich urgentne potrebuje komplexnú liečbu, ktorú nemožno vykonať vo väznici v Charkove, kde si odpykáva trest. Podľa nich musí byť hospitalizovaná na špecializovanej klinike.

Ukrajinská väzenská správa dlhodobo trvala na tom, že Tymošenková môžu poskytnúť potrebnú starostlivosť aj vo väzbe. Nedávno jej však ponúkli liečbu v charkovskej nemocnici, čo chorá zatiaľ zvažuje.