Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Za nového bavorského premiéra zvolili Markusa Södera

Markus Söder, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Markus Söder (51) je nástupcom Horsta Seehofera, ktorý odstúpil z funkcie v utorok, aby už od stredy mohol pôsobiť v Berlíne na poste spolkového ministra vnútra.

Mníchov 16. marca (TASR) - Novým predsedom krajinskej vlády Bavorska sa stal konzervatívny politik Markus Söder. Bavorský krajinský snem ho v piatok v Mníchove zvolil jasnou väčšinou hlasov, informovala agentúra DPA.

Söder (51) je nástupcom Horsta Seehofera, ktorý odstúpil z funkcie v utorok, aby už od stredy mohol pôsobiť v Berlíne na poste spolkového ministra vnútra. Obaja sú členovia Kresťanskosociálnej únie (CSU), bavorskej sesterskej strany Kresťanskodemokratickej únie (CDU) staronovej kancelárky Angely Merkelovej.

Zvolenie Södera bolo považované za formalitu, pretože CSU má v 180-člennom krajinskom sneme 101 poslancov. Doterajší bavorský minister financií napokon dostal 99 zo 169 odovzdaných hlasov.

Seehofer, ktorý bol ministerským predsedom Bavorska od roku 2008, neodišiel z funkcie celkom dobrovoľne, píše DPA. Po zlom výsledku CSU vo vlaňajších nemeckých parlamentných voľbách - a s výhľadom na tohtoročné bavorské krajinské voľby - vypukol v strane miestami ostrý mocenský súboj.

V jeho dôsledku bol Seehofer pod čoraz väčším tlakom, aby sa vzdal aspoň jedného zo svojich postov v krajinskej vláde alebo na kandidátke CSU. Výmenou za to, že ustúpil, ho znova zvolili za predsedu strany. Napriek sporom Seehofer v piatok gratuloval svojmu vnútrostraníckemu súperovi Söderovi osobne medzi prvými.

Söder bude lídrom kandidátky CSU v krajinských voľbách vypísaných na 14. októbra. Aj keď sa strane podarilo aspoň dočasne urovnať vnútorné spory, analytici predpokladajú, že obhájiť nadpolovičnú väčšinu v krajinskom sneme bude pre ňu náročné.