Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nemeckou prioritou je obnovenie mechanizmu urovnávania sporov vo WTO

Na archívnej snímke riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová. Foto: TASR/AP

Spolupráca vo WTO však podobne ako v iných multilaterálnych organizáciách stagnuje.

Ženeva 23. októbra (TASR) - Pre nemeckú vládu je obnovenie plne funkčného mechanizmu urovnávania sporov v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) najvyššou prioritou. Uviedlo to ministerstvo hospodárstva v Berlíne po začiatku konferencie WTO. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

V sídle WTO v Ženeve sa v pondelok zišli zástupcovia 164 členských krajín, aby pokročili v prípravách na stretnutie ministrov v Abú Zabí na budúci rok vo februári.

Spolupráca vo WTO však podobne ako v iných multilaterálnych organizáciách stagnuje. Hoci sa v júni 2022 podarilo dosiahnuť menší pokrok, keď členovia súhlasili so znížením dotácií na rybolov, podstatné reformy WTO, ktoré presadzujú Spojené štáty blokovaním obnovenia funkčnosti panelu na urovnávanie sporov, stagnujú.

Generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjo-Iwealová sa snaží dosiahnuť, aby sa stretnutie v Abú Zabí neskončilo bez výsledkov ako mnohé predchádzajúce stretnutia ministrov WTO.

Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa pred rokmi zablokovala vymenovanie sudcov do Odvolacieho orgánu WTO, ktorý rozhoduje v obchodných sporoch. Washington vtedy argumentoval, že orgán WTO prekračuje svoje právomoci.

Na to, aby mohol fungovať, potrebuje Odvolací orgán minimálne troch sudcov. No po tom, ako koncom roka 2019 vypršal mandát dvom sudcom, ich v dôsledku americkej blokovacej stratégie stále nikto nenahradil.