Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Nepále schválili novú mapu zahŕňajúcu územie pod kontrolou Indie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci 59-členného Národného zhromaždenia pomerom hlasov 57:0 schválili návrh na ústavnú úpravu, ktorá požaduje nahradenie starej mapy, uviedol hovorca hornej komory parlamentu.

Káthmandu 18. júna (TASR) - Horná komora nepálskeho parlamentu schválila vo štvrtok novú mapu krajiny, ktorá zahŕňa i územie pod kontrolou Indie. Podľa tlačovej agentúry Reuters ide o ďalšiu kapitolu sporu, ktorý zaťažuje vzájomné vzťahy oboch krajín.

India, ktorá spravuje predmetný región - pás zeme ležiaci západne od Nepálu -, novú mapu odmietla s tým, že sa nezakladá na historických faktoch alebo na dôkazoch.

Poslanci 59-členného Národného zhromaždenia pomerom hlasov 57:0 schválili návrh na ústavnú úpravu, ktorá požaduje nahradenie starej mapy, uviedol hovorca hornej komory parlamentu. Predmetný návrh už počas uplynulého víkendu schválila aj dolná komora parlamentu, stále si však vyžaduje podpis prezidentky Vidjádéví Bhandáríovej.

Roztržka týkajúca sa novej nepálskej mapy sa začala v máji po tom, ako India otvorila 80-kilometrovú cestu zo severoindického štátu Uttarákhand do priesmyku Lipulech na hraniciach s tibetskou oblasťou Číny. Nepál tvrdí, že približne 19 kilometrov tejto komunikácie prechádza cez územie, ktoré patrí jemu.

Cesta skracuje cestovný čas a vzdialenosť z Indie k tibetskému jazeru Mánasarovar, ktoré hinduisti považujú za posvätné.

Toto sporné územie s rozlohou 372 štvorcových kilometrov je strategicky situované na križovatke medzi Nepálom, Indiou a tibetským regiónom Číny. India si tu zachováva bezpečnostnú prítomnosť od roku 1962, keď viedla pohraničnú vojnu s Čínou.