Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nepál pošle čierne skrinky z havarovaného lietadla do Singapuru

Záchranári a miestni obyvatelia sa zhromaždili pri vraku lietadla, ktoré sa zrútilo do rokliny rieky Seti počas pristávania v Pohhare v Nepále v nedeľu 15. januára 2023. Foto: TASR/AP

Na palube lietadla bol 72 ľudí, z toho 68 cestujúcich vrátane 15 cudzincov a štyroch členov posádky.

Káthmandu 26. januára (TASR) - Nepál pošle tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla na analýzu do Singapuru s cieľom zistiť príčinu tragédie. Vo štvrtok to oznámil hovorca tamojšieho úradu pre civilné letectvo, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Čierne skrinky, teda záznamník letových údajov a zapisovač palubnej komunikácie, preskúmajú experti zo singapurského Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (TSIB).

Pôvodne sa mali previezť do Francúzska, kde bolo lietadlo vyrobené, ale nepálske úrady sa napokon čierne skrinky rozhodli poslať do Singapuru.

Lietadlo ATR 72 leteckej spoločnosti Yeti Airlines smerovalo 15. januára z nepálskej metropoly Káthmandu do mesta Pokhará. Pristáť malo na novom letisku, ktoré uviedli do prevádzky len dva týždne predtým. Tesne pred pristátím sa však zrútilo do neďalekej rokliny rieky Seti a začalo horieť.

Na palube lietadla bol 72 ľudí, z toho 68 cestujúcich vrátane 15 cudzincov a štyroch členov posádky. Medzi cudzincami bolo podľa Yeti Airlines päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednej osobe z Írska, Austrálie, Argentíny a Francúzska.

Nehoda si vyžiadala najmenej 71 obetí na životoch, po poslednom nezvestnom záchranári stále pátrajú, uviedla agentúra Reuters. Príčiny najtragickejšej leteckej nehody v Nepále za posledné tri desaťročia dosiaľ nie sú známe.