Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Izrael sa chystá zaútočiť na skrýše Hamasu v pásme Gazy

Palestínčania jazdia na izraelskom vojenskom vozidle, ktoré vzala vojenská základňa obsadená militantmi Hamasu v blízkosti plota v pásme Gazy, v meste Gaza, sobota 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zároveň zdôraznil, že Izrael vo vojne s Hamasom zvíťazí, ale vyžiada si to istý čas.

Tel Aviv 7. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prisľúbil odvetu za útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Palestínčanov žijúcich neďaleko úkrytov Hamasu v pásme Gazy vyzval, aby odtiaľ okamžite odišli. Izrael sa na tieto miesta podľa neho chystá zaútočiť. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Všetky miesta, kde má Hamas sídlo, v tomto centre zla, všetky miesta, kde sa Hamas ukrýva, kde pôsobí - premeníme ich na trosky," zdôraznil Netanjahu v krátkom televíznom vyhlásení.

"Hovorím ľuďom v Gaze: okamžite odtiaľ odíďte, pretože sa chystáme zakročiť všade s plnou silou," vyhlásil izraelský premiér.



Zároveň zdôraznil, že Izrael vo vojne s Hamasom zvíťazí, ale vyžiada si to istý čas. "Čakajú nás ešte ťažké dni," povedal Izraelčanom Netanjahu.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy prekvapivú vojenskú operáciu proti Izraelu, na viacerých miestach vtrhli na jeho územie a vypálili naň približne 5000 rakiet. Ozbrojenci prenikli do 22 lokalít, pričom niektoré z nich ležali až 24 kilometrov od hraníc Gazy. Zároveň zajali a do pásma Gazy odvliekli neznáme množstvo izraelských civilistov a vojakov.

Boje v Izraeli pokračovali aj v sobotu po zotmení, pričom militanti stále zadržiavali rukojemníkov v najmenej dvoch mestách. Izrael reagoval odvetnými leteckými údermi v pásme Gazy a avizoval ich zintenzívnenie aj prípravy na pozemnú operáciu.


Počet obetí konfliktu s Izraelom v Gaze stúpol na 232, uviedlo vopred palestínske ministerstvo zdravotníctva, zranenia utrpelo najmenej 1790 ľudí.

Na izraelskej strane dosiaľ zaznamenali najmenej 250 obetí, ďalších asi 900 je zranených, informovali izraelské médiá. Izraelská armáda zatiaľ oficiálne informovala o vyše 200 mŕtvych a vyše 1100 zranených.