Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Neznámy umelec v Teheráne zafarbil vodu vo fontánach na červeno

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Perzské vysielanie stanice BBC neskôr informovalo, že zafarbenú vodu z fontán odčerpali, hoci na záberoch zverejnených na Instagrame bolo stále vidieť na okrajoch fontán stopy po červenej farbe.

Teherán 8. októbra (TASR) — Anonymný umelec zafarbil v piatok vodu v troch fontánach v centre iránskeho hlavného mesta Teherán na červeno, aby upozornil na krvavé potlačenie protestov, ktoré vypukli po smrti Kurdky Mahsy Amíníovej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Fotografie zachytávajúce fontány s červenou vodou zdieľal na sociálnej sieti Twitter kanál 1500tasvir, ktorý monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne.

Podľa aktivistov išlo o umeleckú inštaláciu s názvom "Teherán zaliaty krvou".

Perzské vysielanie stanice BBC neskôr informovalo, že zafarbenú vodu z fontán odčerpali, hoci na záberoch zverejnených na Instagrame bolo stále vidieť na okrajoch fontán stopy po červenej farbe.

Mahsa Amíníová bola zadržaná 13. septembra v Teheráne mravnostnou políciou za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Po tom, čo skolabovala na policajnej stanici, ju previezli do nemocnice, kde o tri dni neskôr zomrela. Podľa jej rodiny a ďalších aktivistov voči nej polícia použila brutálne násilie. Z oficiálnej lekárskej správy zverejnenej v piatok vyplýva, že príčinou jej smrti bola choroba a nie údery alebo bitka. Závery správy však nebolo možné nezávisle overiť.

Úmrtie Amíníovej vyvolalo vlnu protivládnych protestov v desiatkach iránskych miest, ktoré trvajú už 20 dní. Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov, podľa niektorých správ až okolo 130.

Organizácia Amnesty International overila smrť 52 ľudí, no tvrdí, že skutočný počet obetí je oveľa vyšší.

Irán pristúpil tiež k obmedzeniam internetu vrátane blokovania Instagramu či WhatsAppu.