Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za prepadom nigérijských vojakov je zrejme skupina Boko Haram

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri násilnej akcii, ku ktorej došlo v stredu, utrpelo zranenia ďalších viac ako desať vojakov.

Niamey 19. januára (TASR) - Životy najmenej piatich príslušníkov nigérijskej armády a jednej civilnej osoby si vyžiadal ozbrojený prepad na juhovýchode Nigeru, ktorý nesie znaky akcií teroristov zo skupiny Boko Haram.

Pri násilnej akcii, ku ktorej došlo v stredu, utrpelo zranenia ďalších viac ako desať vojakov. Ozbrojenci sa počas nej dostali do blízkosti armádneho konvoja na odcudzenom vojenskom vozidle. Zoskupenie Boko Haram túto metódu použilo už opakovane i v minulosti.

Podľa internetového serveru Air-Info prišlo pri stredajšom prepade o život najmenej sedem vojakov a 25 utrpelo zranenia.

Členovia Boko Haram, ktorí prisahal vernosť tzv. Islamskému štátu, bojujú za zriadenie islamského kalifátu na severovýchode Nigérie, avšak v uplynulých rokoch čoraz viac operácií realizujú aj v Kamerune, Čade a Nigeri.

Odhady hovoria, že osem rokov bojov s ozbrojencami z tejto skupiny si v oblasti vyžiadalo už viac ako 20.000 životov, ďalších 2,3 milióna ľudí muselo opustiť svoje príbytky.

Nigérijská armáda dokáže najefektívnejšie bojovať s teroristami, a tak jej príslušníci pravidelne operujú i na území spomínaných krajín regiónu.