Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Niger sedem mesiacov po vojenskom prevrate otvoril hranice s Nigériou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Približne 1600 kilometrov dlhé hranice boli uzavreté po tom, čo lídri Hospodárskeho spoločenstva štátov západnej Afriky (ECOWAS) uvalili sankcie na Niger.

Niamey 22. marca (TASR) — Hranice medzi Nigerom a Nigériou boli v piatok znovu otvorené pre cestnú dopravu. Stalo sa tak sedem mesiacov po vojenskom prevrate v Nigeri, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho novinára.

"Hranice sú od polnoci znovu otvorené. Cestná premávka je obnovená v oboch smeroch... a colníci sú v práci," povedal pre AFP novinár Daouda Kaka, ktorý do pohraničnej oblasti prišiel v piatok.

Približne 1600 kilometrov dlhé hranice boli uzavreté po tom, čo lídri Hospodárskeho spoločenstva štátov západnej Afriky (ECOWAS) uvalili sankcie na Niger po zosadení demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma. Nigérijská vláda minulý týždeň nariadila, aby sa hranice okamžite opätovne otvorili, hraničné priechody na strane Nigeru však zostali zatvorené.

Nigerské ministerstvo vnútra vo štvrtok informovalo guvernérov regiónov susediacich s Nigériou, že pozemné hranice sa znovu otvoria v piatok, a vyzvalo na "posilnenie bezpečnosti" a kontrol.

Nigéria je hlavným obchodným partnerom Nigeru. ECOWAS vo februári rozhodlo o zrušení sankcií uvalených na Niger po prevrate z 26. júla. Začiatkom marca sa obnovili dodávky elektriny z Nigérie do Nigeru. Niger však stále neotvoril hranice s Beninom.