Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Militanti z Boko Haram zabili od jari najmenej 380 civilistov

Nigérijské dievča, Zahra'u Babangida, ktoré otec vydal sekte na samovražedné účely. Foto: TASR/AP

Prudký nárast úmrtí civilistov možno podľa AI pripísať zvýšenému počtu samovražedných bombových útokov, ktoré na severovýchode Nigérie a severe Kamerunu väčšinou páchajú ženy a dievčatá.

Kapské Mesto 5. septembra (TASR) - Islamisti zo skupiny Boko Haram zavraždili od apríla v Nigérii a Kamerune najmenej 380 civilistov, čo je viac než dvakrát toľko ako za predchádzajúcich päť mesiacov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnes zverejnenú správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

Prudký nárast úmrtí civilistov možno podľa AI pripísať zvýšenému počtu samovražedných bombových útokov, ktoré na severovýchode Nigérie a severe Kamerunu väčšinou páchajú ženy a dievčatá.

Počet úmrtí civilistov môže byť v skutočnosti ešte vyšší ako 380, pretože niektoré útoky mohli zostať nenahlásené, uvádza sa v správe AI.

"Boko Haram opäť pácha vojnové zločiny v obrovskom rozsahu... pričom jeho jediným zámerom je zabiť čo najväčší počet ľudí," uviedol riaditeľ Amnesty International pre západnú a strednú Afriku Alioune Tine.

V dôsledku násilia, ktoré v okolí Čadského jazera (oblasti v Čade, Kamerune, Nigere a Nigérii) rozpútali islamisti z Boko Haram muselo svoje domovy opustiť 2,3 milióna ľudí, ktorí podľa OSN naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc.

V oblasti Čadského jazera je takmer 800.000 detí mladších ako päť rokov, ktoré trpia ťažkou formou podvýživy, uvádza sa v dnešnom vyhlásení Nórskej rady pre utečencov (NRC).

Len v Nigérii sa nachádza 5,2 milióna ľudí, ktorí trpia potravinovou neistotou, pričom 50.000 z nich žije v podmienkach blížiacich sa hladomoru.

"Obávame sa, že vidíme len časť rozsiahleho nedostatku, pretože rozsiahle oblasti sú pre humanitárne organizácie nedostupné," uviedol generálny tajomník NRC Jan Egeland.