Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nórsko plánuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nórsko dosiaľ prisľúbilo Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc za 75 miliárd nórskych korún (približne 6,4 miliardy eur).

Oslo 22. apríla (TASR) - Nórsko zvažuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Uviedol to v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Nórsko dosiaľ prisľúbilo Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc za 75 miliárd nórskych korún (približne 6,4 miliardy eur). Nórsky premiér Jonas Gahr Störe cez víkend naznačil, že táto čiastka by sa mohla čoskoro zvýšiť.

"Hovoríme o výraznom navýšení. Myslím, že je to naozaj relevantné aj v porovnaní s tým, čo sme robili doteraz," povedal Barth Eide, ktorý minulý týždeň navštívil Ukrajinu. Dodal, že o presnej sume nórska vláda zatiaľ nerozhodla.

Rusko v uplynulých týždňoch zintenzívnilo raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenalo územné zisky, zatiaľ čo Kyjev hlásil nedostatok munície a opakovane žiadal spojencov o pomoc.

"Na Západe sa rozozvučal poplašný zvon... Všetci máme pocit, že musíme urobiť viac a že nikto neurobil dosť... Musíme sa skutočne pozrieť na to, ako to strategicky skončí, a víťazstvo Ruska neprichádza do úvahy," povedal šéf nórskej diplomacie.

Barth Eide minulý týždeň v Kyjeve oznámil, že Nórsko a Ukrajina sa dohodli na bezpečnostnej dohode, ktorú podpíšu nórsky premiér a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas najbližšieho stretnutia.