Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nórsko pošle stíhačky F-16 do Dánska na výcvik ukrajinských pilotov

Na archívnej snímke stíhačky F-16. Foto: TASR/AP

Stíhačky F-16 z Nórska budú nasadené na zatiaľ neurčený čas na dánskej leteckej základni Skrydstrup, kde prebieha výcvik ukrajinských pilotov v rámci mnohonárodnej operácie.

Oslo 3. januára (TASR) - Nórska vláda v stredu oznámila, že pošle do Dánska dve stíhacie lietadlá F-16, aby pomohli pri výcviku ukrajinských pilotov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Nórsko spolu s krajinami ako Dánsko a Holandsko minulý rok oznámilo, že daruje Ukrajine stíhacie lietadlá F-16, ktoré vyradilo zo svojej výzbroje a nahradilo ich modernejším typom F-35. Oslo však zatiaľ neoznámilo počet darovaných lietadiel ani harmonogram dodávok. Očakáva sa, že pôjde len o niekoľko kusov.

"Spojeneckí partneri a štáty budú pracovať dňom i nocou s cieľom vytvoriť pre Ukrajinu trvalé a moderné vzdušné sily," uviedol vo vyhlásení nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

Táto škandinávska krajina už poskytuje výcvikový personál s približne desiatimi inštruktormi. Stíhačky F-16 z Nórska budú nasadené na zatiaľ neurčený čas na dánskej leteckej základni Skrydstrup, kde prebieha výcvik ukrajinských pilotov v rámci mnohonárodnej operácie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novoročnom príhovore povedal, že "piloti (jeho) krajiny už ovládajú F-16-ky a určite ich uvidíme na našom nebi". Prisľúbil, že ruské sily v roku 2024 pocítia "hnev" Ukrajiny. Počas decembrovej návštevy Osla tiež vyhlásil, že Ukrajina nemôže poraziť Rusko bez pomoci.

"Bez pomoci nemôžete zvíťaziť, ale môžete prehrať, pretože všetko, čo máte, je vaša krajina," uviedol Zelenskyj po rokovaniach s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störeom. Za hlavnú prioritu označil posilnenie vzdušnej obrany Ukrajiny.

Störe v decembri oznámil, že Nórsko poskytne Ukrajine tri miliardy nórskych korún (253,3 milióna eur). Ide o súčasť skôr schváleného balíka v hodnote 75 miliárd nórskych korún pre Ukrajinu, ktoré jej budú vyplácané počas piatich rokov.

Od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Moskva obviňuje tzv. kolektívny Západ z prípravy zástupnej vojny s Ruskom. Varovala, že po vstupe Fínska do NATO posilní svoje jednotky na západných hraniciach.