Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nórsko predĺžilo väzbu Rusa podozrivého zo špionáže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bočkariova zadržali v septembri v Nórsku, kde sa predtým zúčastnil na konferencii o posilnení spolupráce medzi kanceláriami európskych národných parlamentov.

Oslo/Moskva 4. októbra (TASR) - Súd v Nórsku predĺžil o ďalšie dva týždne vyšetrovaciu väzbu uvalenú na 51-ročného ruského občana Michaila Bočkariova, zamestnanca hornej komory ruského parlamentu, ktorý je podozrivý zo špionáže. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Bočkariova zadržali v septembri v Nórsku, kde sa predtým zúčastnil na konferencii o posilnení spolupráce medzi kanceláriami európskych národných parlamentov.

Súd v Osle vo svojom štvrtkovom verdikte uviedol, že Bočkariov musí vzhľadom na dôkazy predložené nórskou tajnou službou zostať vo väzbe. Bližšie podrobnosti o kauze neboli zverejnené.

Nórske médiá informovali, že Bočkariov pracuje v ruskej Rade federácie ako počítačový konzultant. Predstavitelia nórskeho parlamentu naň upozornili nórsku tajnú službu PST, keď si počas dvojdňovej konferencie všimli jeho údajne podozrivé správanie.

Samotný Bočkariov všetky podozrenia odmieta a proti verdiktu súdu sa odvolal.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinenia voči Bočkariovovi tiež odmieta a žiada jeho okamžité prepustenie na slobodu, pričom v súvislosti s Ruskom hovorí o rozpútaní "špiónskej mánie".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok v Moskve uviedla, že kauza Bočkariov "je vydieraním zo strany nórskych orgánov, ktoré chcú takto zachrániť nórskeho občana Frodeho Berga, ktorý je v Rusku obvinený zo špionáže". Zacharovová uviedla, že ruské vyšetrovacie orgány majú dôkazy o Bergových špionážnych aktivitách v Rusku.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve si v pondelok predvolalo nórskeho veľvyslanca a vyjadrilo rozhodný protest v súvislosti so zatknutím ruského občana a jeho vzatím do väzby na základe "falošného obvinenia zo spravodajskej činnosti". Moskva žiada od nórskych úradov, aby ruského občana okamžite zbavili obvinení a prepustili na slobodu.