Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Úrady v Nórsku zvažujú ďalšie evakuácie v ohrozených oblastiach

Zrútená časť koľajníc po zosuve pôdy na železnici Bergen Trainline v meste Hole, na juhovýchode Nórska 9. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Rieky sú zahltené popadanými stromami a troskami. Voda zaplavila opustené domy a kempy a pokryla autá bahnom.

Oslo 11. augusta (TASR) - Ďalšie evakuácie zvažujú úrady na juhovýchode Nórska, kde hladiny rozvodnených riek a jazier po niekoľkodenných prívalových dažďoch naďalej stúpajú. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

Rieky sú zahltené popadanými stromami a troskami. Voda zaplavila opustené domy a kempy a pokryla autá bahnom.

K najpostihnutejším oblastiam patrí mesto Hönefossen, kde sa z brehov vyliala rieka Begna a mieste úrady z obáv zo zosuvov pôdy zvažujú nariadiť evakuáciu ďalších ľudí. Z postihnutej oblasti dosiaľ evakuovali približne 2000 osôb.

Ivar Berthling z Nórskeho riaditeľstva pre vodné zdroje a energiu (NVE) uviedol, že sa očakáva, že hladina vody v okolí Hönefossenu bude naďalej stúpať a zostane vysoká minimálne do pondelka. Severnejšie, v blízkosti jazera Strondafjorden, hlásili nárast hladiny vody o 2,5 metra oproti normálu.

Záplavy spôsobil hustý lejak, ktorý priniesol búrkový systém nazvaný Hans. Ten okrem Nórska tento týždeň postihol aj Švédsko a Pobaltie.