Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nórsky denník: Stoltenberg by mohol byť šéfom NATO až do roku 2019

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka Foto: TASR/AP

NATO by - podľa očakávaní - malo uzavrieť výberový proces na Stoltenbergovo nástupcu do decembra tohto roku.

Oslo 6. novembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg by mohol vo svojej funkcii zotrvať o rok dlhšie, a síce až do roku 2019, uviedol v pondelok nórsky denník Dagbladet.

Stoltenberg (58) je podľa týchto novín považovaný za "uznávaného a dôveryhodného" a to "ako medzi malými, tak aj veľkými členskými štátmi" Aliancie. Súčasný Stoltenbergov štvorročný mandát sa začal v októbri 2014 a skončí sa na budúci rok, uviedla agentúra DPA.

NATO by - podľa očakávaní - malo uzavrieť výberový proces na Stoltenbergovo nástupcu do decembra tohto roku. Podľa Dagbladetu sa však doposiaľ neprihlásili žiadni kandidáti na túto pozíciu, takže Stoltenberg by mohol zostať vo funkcií ešte ďalší rok.

Rada NATO by mala súčasného generálneho tajomníka potvrdiť vo funkcií ešte pred Vianocami, informoval nórsky denník s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované, dobre informované zdroje.

"Nórsko je samozrejme veľmi spokojné s Jensom Stoltenbergom ako generálnym tajomníkom NATO. Odvádza dobrú prácu a požíva rešpekt," povedal Dagbladetu nórsky minister obrany Frank Bakke-Jensen.

Stoltenberg je v poradí už druhým škandinávskym šéfom NATO. V tejto funkcii totiž nahradil bývalého dánskeho premiéra Andersa Fogha Rasmussena. Členom Severoatlantickej aliancie je Nórsko od vtedy ako vznikla, a síce od roku 1949, priblížila agentúra DPA.

Dvadsaťdeväť členských štátov Aliancie momentálne čelí celej rade rozličných výziev vrátane napätia s Ruskom, požiadavky USA o zvýšenie výdavkov na obranu či potreby vylepšiť svoj obranný potenciál voči hrozbám ako terorizmus a kybernetické vojny.