Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Nórsky masový vrah Breivik sa ospravedlnil len obetiam útoku v Oslo

Obžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik (v strede) sa rozpráva so svojimi obhajcami Geirom Lippestadom (vľavo) a Vibeke Heinovou Baerovou (vpravo) počas šiesteho dňa súdneho procesu na súde v Oslo. Foto: TASR/AP

Ako Anders Breivik dnes pred súdom v Osle povedal, zranení alebo mŕtvi po bombovom útoku v Osle nemali nič spoločné s politikou a tieto osoby ani neboli pravým cieľom útokov.

Oslo 23. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Breivik dnes pred súdom v Osle pokračoval v opise masakry, ktorej sa dopustil vlani v júli na ostrove Utöya.

Breivik súdu opisoval, ako striedal dve strelné zbrane v závislosti od ch dostrelu.

"V podstate vždy, keď som bol v rámci dostrelu piatich až desiatich metrov, som používal (poloautomatickú pištoľ) Glock, a ak to bolo viac než desať metrov, použil som pušku," povedal.

"Neustále som strieľal na ruky a nohy vytŕčajúce z úkrytov," dodal Breivik. Ako ďalej povedal, zranení alebo mŕtvi po bombovom útoku v Osle nemali nič spoločné s politikou a tieto osoby ani neboli pravým cieľom útokov. "Všetkým týmto by som chcel adresovať jedno veľké ospravedlnenie," uviedol dnes pred súdom.

Breivik predtým povedal, že 69 obetí v tábore pre mladých socialistov na ostrove Utöya boli politickí aktivisti a neboli nevinní.

Pred súdom v Osle sa Breivik zodpovedá z obvinení z terorizmu a úkladných vrážd. Priznal sa k tomu, že 22. júla pri bombovom útoku v nórskej metropole a následnej streľbe na neďalekom ostrove zabil 77 ľudí.


Bolesť rodín obetí

Nórsky masový vrah Anders Breivik dnes pred súdom v Osle porovnal bolesť rodín svojich obetí so svojou vlastnou situáciou s tým, že on tiež po vlaňajšom 22. júli stratil kontakt so svojimi priateľmi a rodinou.

Breivik nepreukázal nijakú ľútosť, keď pokračoval pres súdom vo svojej šokujúcej výpovedi o masakre v politickom tábore pre mládež na ostrove Utöya, uviedla agentúra AP.

Nazývajúc masakru 69 mladých ľudí "nevyhnutnou", Breivik porovnal vlastné odlúčenie od svojich blízkych so žiaľom pozostalých po svojich obetiach. "Jediným rozdielom bolo z mojej strany to, že to bola voľba," vyhlásil Breivik.

Prokurátor Sven Holden sa Breivika vzápätí opýtal, či chce vyjadriť podobné ospravedlnenie aj rodinám obetí z Utöye. "Nie, nechcem," povedal Breivik. "Utöya je táborom pre politickú indoktrináciu," dodal.