Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nová frakcia Fideszu navrhla predložiť parlamentu siedmu novelu ústavy

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Predseda frakcie Fideszu pripomenul, že novela, ktorá mala do základného zákona zakotviť, že do Maďarska nie je možné usídliť utečencov ani napriek medzinárodným zmluvám a dohodám, napokon neprešla.

Budapešť 3. mája (TASR) - Po aprílových voľbách v Maďarsku vznikla vo štvrtok v Budapešti nová parlamentná frakcia víťaznej vládnej strany Fidesz. Podľa spravodajského servera Index.hu za nového predsedu frakcie zvolili poslanci Mátéa Kocsisa, pričom doterajší predseda Gergely Gulyás sa stane ministrom riadiacim úrad vlády.

Kocsis avizoval, že frakcia Fideszu opätovne predloží parlamentu návrh siedmej novely ústavy, ktorú po protimigračnom referende v roku 2016 Fidesz už raz presadzoval.

Nový predseda pripomenul, že novela, ktorá mala do základného zákona zakotviť, že do Maďarska nie je možné usídliť utečencov ani napriek medzinárodným zmluvám a dohodám, napokon pre odmietnutie zo strany ultrapravicovej strany Jobbik neprešla.

Kocsis sa pre novú funkciu vzdal postu starostu budapeštianskej mestskej časti Józsefváros. Poslanci frakcie rozhodli aj o obsadení predsedníckych miest v ôsmich parlamentných výboroch.

Ustanovujúcu schôdzu Národného zhromaždenia zvolal prezident János Áder na 8. mája.

Fidesz-KDNP získal vo voľbách 133 mandátov v 199-člennom parlamente. Jobbik obsadí 26 poslaneckých kresiel, blok MSZP - Dialóg (Párbeszéd) 20, DK deväť a Politika môže byť iná (LMP) osem kresiel. Zvyšné tri poslanecké miesta v Národnom zhromaždení obsadí jeden nezávislý poslanec, jeden poslanec za stranu Spolu (Együtt) a zástupca nemeckej menšiny v Maďarsku.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach