Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nová šéfka rakúskej diplomacie Karin Kneisslová rokovala v Sofii

Na snímke ministerka zahraničných vecí Rakúskej republiky Karin Kneisslová. Foto: TASR - Marko Erd

Na margo prístupových rokovaní EÚ s Tureckom povedala, že v tejto otázke existujú určité detaily, v ktorých sa názory oboch krajín líšia.

Sofia 18. januára (TASR) - Bulharsko a Rakúsko zastávajú rovnaký postoj k európskej integrácii krajín západného Balkánu, uviedla vo štvrtok po rokovaniach s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou v Sofii šéfka bulharskej diplomacie Ekaterina Zacharievová.

Na margo prístupových rokovaní EÚ s Tureckom povedala, že v tejto otázke existujú určité detaily, v ktorých sa názory oboch krajín líšia.

Turecko označila Zacharievová podľa agentúry APA za veľmi dôležitého partnera v boji proti terorizmu a v utečeneckej kríze. Pripomenula, že vďaka dohode EÚ-Turecko sa podarilo znížiť počet utečencov smerujúcich do Bulharska o 84 percent. Za dôležité označila udržiavanie dialógu s Ankarou, avšak dodala, že predpokladom pre jej vstup do Únie zostáva rešpektovanie všetkých princípov právneho štátu.

Kneisslová pred budúcotýždňovou návštevou Turecka informovala, že absolvovala niekoľko príjemných telefonátov s tamojším rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom. Aj ona zdôraznila význam zachovania dialógu, avšak dodala, že vzťahy Bruselu a Ankary patria takpovediac do iného spisu.

Rakúska ministerka ocenila prístup Bulharska k riešeniu utečeneckej krízy a zdôraznila, že Viedeň podporuje snahy Sofie o začlenenie sa do Schengenu.

Kneisslová avizovala, že jej krajina sa počas terajšieho predsedníctva v Rade EÚ bude zasadzovať za komplexnú reformu migračnej a azylovej politiky.

Na záver návštevy Bulharska prijal rakúsku ministerku zahraničných vecí aj prezident Rumen Radev, ktorý vyjadril nádej, že spolupráca oboch krajín počas obdobia bulharského predsedníctva v EÚ posilní aj dvojstranné vzťahy.