Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Novou generálnou guvernérkou Austrálie sa stane Samantha Mostynová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mostynová počas kariéry zastávala riadiace funkcie vo svete športu, umenia, rodovej rovnosti a podnikania.

Londýn 3. apríla (TASR) - Podnikateľka Samantha Mostynová sa stane novou generálnu guvernérkou Austrálie. O jej vymenovaní informoval v stredu Buckinghamský palác, píše TASR podľa správy agentúry PA Media a DPA.

Mostynová počas kariéry zastávala riadiace funkcie vo svete športu, umenia, rodovej rovnosti a podnikania. Prvého júla zloží prísahu, a tým v úrade vystrieda Davida Hurleyho.

"Jeho veličenstvo kráľ Karol III. s radosťou schvaľuje vymenovanie pani Samanthy Mostynovej za generálnu guvernérku Austrálskeho zväzu na odporúčanie austrálskeho premiéra pána Anthonyho Albanesea," uviedol Buckinghamský palác.

Mostynová bola prvou ženou vymenovanou do riadiaceho orgánu najvyššej súťaže austrálskeho futbalu.

V roku 2021 získala Rad Austrálie za významný prínos pre podnikateľskú sféru, udržateľnosť a komunitu a bola predsedníčkou ženskej klimatickej akčnej skupiny Milión žien.

Je aj šéfkou pracovnej skupiny za ženskú ekonomickú rovnosť austrálskej federálnej vlády a pôsobila aj v správnych radách divadelnej spoločnosti Sydney Theatre Company a predsedala rade v Austrálskom múzeu.

Generálny guvernér je zástupca britského panovníka v Austrálii a preberá celý rad ústavných a ceremoniálnych povinností vrátane funkcie hlavného veliteľa austrálskych ozbrojených síl, a to na obdobie piatich rokov.