Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novou hlavou Švajčiarska bude doterajšia ministerka obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šesťdesiatjedenročnú právničku a členku stredopravicovej strany Die Mitte (Stred) Violu Amherdovú zvolili do tejto funkcie v stredu poslanci oboch komôr parlamentu.

Ženeva 13. decembra (TASR) — Doterajšia ministerka obrany Viola Amherdová sa na základe rotačného princípu stane novou prezidentkou Švajčiarska. Šesťdesiatjedenročnú právničku a členku stredopravicovej strany Die Mitte (Stred) zvolili do tejto funkcie v stredu poslanci oboch komôr parlamentu, informovala agentúra AFP.

Prezident vo Švajčiarsku predsedá zasadnutiam vlády, nazývanej Spolková rada (Bundesrat), formálne však nie je hlavou štátu ani predsedom vlády. Napriek tomu má niektoré reprezentatívne úlohy a často zastupuje Švajčiarsko v zahraničí.

Funkčné obdobie prezidenta trvá jeden rok. Táto funkcia sa obsadzuje na rotačnom princípe jedným zo siedmich členov vlády.

Amherdová odštartovala svoju politickú kariéru v domovskom kantóne Valais v 90. rokoch. V roku 2005 bola zvolená do parlamentu. Od roku 2019 je členkou vlády a stala sa prvou ženou, ktorá riadila rezort obrany. Vo funkcii hlavy štátu je Amherdová šiestou ženou.

Doterajším švajčiarskym prezidentom bol minister vnútra, sociálny demokrat Alain Berset, ktorý sa však po 12 rokoch rozhodol odísť z vlády. Za jeho nástupcu vo vláde bol zvolený jeho stranícky kolega Beat Jans.

O tom, kto prevezme aký rezort, rozhodujú samotní členovia vlády, pričom je obvyklé, že prednostné právo vybrať si majú tí, ktorí sú vo funkcii najdlhšie.