Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Novou nemeckou ministerkou pre rodinu sa má stať Lisa Pausová

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pausová (53) patrí k ľavicovému krídlu Zelených a členkou dolnej komory nemeckého parlamentu je od roku 2009.

Berlín 14. apríla (TASR) - Novou nemeckou ministerkou pre rodinu, seniorov, ženy a mládež sa má stať členka Spolkového snemu (Bundestagu) Lisa Pausová zo strany Zelených. Nahradí tak Anne Spiegelovú, ktorá v pondelok oznámila svoju demisiu. Pre agentúru DPA to vo štvrtok potvrdili zdroje z prostredia Zelených. Už predtým o tom informovali viaceré nemecké médiá.

Pausová (53) patrí k ľavicovému krídlu Zelených a členkou dolnej komory nemeckého parlamentu je od roku 2009. Má dlhoročné skúsenosti v oblasti finančnej a hospodárskej politiky.

Jej predchodkyňa Spiegelová odstúpila po zverejnení správ, že vlani v lete krátko po ničivých záplavách v Nemecku odišla na štvortýždňovú dovolenku. V tom čase bola ministerkou životného prostredia v Porýní-Falcku, jednej z dvoch najviac zasiahnutých spolkových krajín, a bola teda spoluzodpovedná za krízový manažment.

Počas ničivých záplav, ktoré 14. a 15. júla zasiahli západ Nemecka, prišlo o život najmenej 180 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. V dôsledku silných dažďov sa vtedy v oblasti rozvodnili aj malé toky, pričom voda zaplavila či celkom zmietla autá, domy i mosty.