Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom dobrovoľníkovi

Palestínčania v Khan Younis v južnom Pásme Gazy, v pondelok 8. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Damian Soból bol jedným zo siedmich dobrovoľníkov WCK, ktorí zahynuli 1. apríla pri izraelskom útoku na konvoj vozidiel WCK.

Varšava 28. apríla (TASR) - Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK) v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády. Podľa agentúry PAP o tom WCK informovala na svojej webovej stránke.

Damian Soból bol jedným zo siedmich dobrovoľníkov WCK, ktorí zahynuli 1. apríla pri izraelskom útoku na konvoj vozidiel WCK. Útok sa odohral v čase, keď posádky áut prevážali humanitárnu pomoc určenú palestínskym civilistom. Po incidente boli aktivity WCK v Pásme Gazy takmer na mesiac pozastavené.

"World Central Kitchen obnovuje prevádzku v Pásme Gazy," napísala WCK v nedeľu na svojej webovej stránke. Uviedla, že humanitárna situácia v Gaze je "hrozivá", preto je odhodlaná "nakŕmiť čo najviac ľudí". Z tohto dôvodu bude okrem 68 komunitných kuchýň Palestínčanom slúžiť ďalšia - v poradí už tretia - veľkokapacitná kuchyňa, ktorú WCK stavia v meste Mawásí.

Táto kuchyňa bude známa ako Damian's Kitchen (v preklade: Damianova kuchyňa), pretože bude fungovať podľa Sobólovho obľúbeného výroku: "Žiadne problémy, iba riešenia," doplnila PAP s odvolaním sa na WCK.