Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nový kráľ v Malajzii sa slávnostne ujal vlády

Malajzijský kráľ Abdul Halim Muadzam bozkáva korán počas korunovačného ceremoniálu v novopostavenom kráľovskom paláci Istana Negara v malajzijskej metropole Kuala Lumpur 11. apríla 2012. Stal sa tak v poradí 14. kráľom tejto východoázijskej konštitučnej monarchie. Vľavo kráľovná Haminah Hamidunová. Foto: TASR/AP Photo

Veľkolepá slávnosť uvedenia na trón sa prvýkrát konala v novopostavenom kráľovskom paláci Istana Negara v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur 11. apríla (TASR) - Nový kráľ Abdul Halim Muadzam sa dnes slávnostne ujal vlády v Malajzii. Stal sa tak v poradí 14. kráľom tejto východoázijskej konštitučnej monarchie.

Veľkolepá slávnosť uvedenia na trón sa prvýkrát konala v novopostavenom kráľovskom paláci Istana Negara v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Oslavy korunovácie potrvajú až do 21. apríla.

Sultán severného zväzového štátu Kedah, plným menom Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, sa v 84 rokoch stal kráľom Malajzie už po druhý raz. Prevažne ceremoniálny post národného monarchu zastával už v rokoch 1970-75.

Králi sa v Malajzii striedajú po piatich rokoch na základe systému rotácie medzi sultánmi deviatich zväzových štátov. Systém vznikol v roku 1957 po získaní nezávislosti od Británie.

Panovník sa v Malajzii teší veľkej úcte verejnosti. Je tiež symbolickou hlavou väčšinových malajzijských moslimov a nominálnym najvyšším veliteľom ozbrojených síl.