Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novým arménskym premiérom sa stal exprezident Serž Sarkisjan

Serž Sarkisjan, archívna snímka Foto: TASR AP

Arménsko sa pripravuje na prechod od prezidentského k parlamentnému systému.

Jerevan 17. apríla (TASR) - Poslanci arménskeho parlamentu zvolili v utorok v Jerevane za nového predsedu vlády bývalého prezidenta krajiny Serža Sarkisjana (63).

V zákonodarnom zbore hlasovalo za 77 a proti 17 poslancov.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Muž, ktorý bol po desať rokov hlavou arménskeho štátu, pred samotnou voľbou vyhlásil, že na to, aby sa Arménsko stalo bohatou krajinou, v ktorej panujú zákony, je potrebné, aby sa neaktivovali sopky. A k tomu ani nedôjde, ak sa ich aktivity nevyvolajú, formuloval zrejme narážajúc na pokračujúce protesty opozície voči svojej nominácii.

Líder protestov, ktoré si iba v pondelok vyžiadali desiatky zranených a okolo 80 zadržaných, opozičný poslanec Nikol Pašinjan hovoril v utorok o revolučnej situácii v celom Arménsku a o začiatku "zamatovej revolúcie".

Sarkisjana do funkcie premiéra nominovali frakcia vládnucej Republikánskej strany Arménska a poslanecký klub jej koaličného partnera, Arménskej revolučnej federácie (Dašnakcutjun).

Vzhľadom na to, že Arménsko sa pripravuje na prechod od prezidentského k parlamentnému systému, ktorý odobrili voliči v referende v roku 2015, v rukách premiéra bude sústredených oveľa viac právomocí než doteraz.

Opozícia tvrdí, že Serž Sarkisjan, ktorý už za prezidenta kandidovať nemohol, sám vyberal svojho nástupcu - Armena Sarkisjana. Novozvolený premiér tak podľa nej vďaka tomu fakticky zostane naďalej pri moci.