Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novým kráľom v Malajzii sa stane sultán Ibrahim z Johoru

Na archívnej snímke ľudia v Kuala Lumpur v Malajzii. Foto: TASR/AP

Sultán Ibrahim prevezme moc od súčasného malajzijského monarchu, sultána Abdullaha Sultana Ahmada Shaha 31. januára 2024, uviedol vo vyhlásení strážca kráľovskej pečate.

Kuala Lumpur 27. októbra (TASR) — Monarchovia malajzijských zväzových štátov sa v piatok dohodli, že nástupcom súčasného kráľa sa stane sultán Ibrahim Sultan Iskandar zo štátu Johor. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

Sultán Ibrahim prevezme moc od súčasného malajzijského monarchu, sultána Abdullaha Sultana Ahmada Shaha 31. januára 2024, uviedol vo vyhlásení strážca kráľovskej pečate. Nového panovníka zvolili na zhromaždení v hlavnom meste Kuala Lumpur.

Sultán Ibrahim sa na rozdiel od iných tradičných malajzijských vládcov otvorene vyjadruje k politike a tvrdí, že má dobrý vzťah s premiérom Anwarom Ibrahimom.

Malajzijský monarcha sa nazýva agong. Agongovia sa striedajú po piatich rokoch na základe unikátneho systému rotácie medzi dedičnými vládcami deviatich zväzových štátov. Títo vládcovia sú taktiež voliteľmi, ktorí rozhodujú o novom monarchovi v tajnom hlasovaní.

Kráľ má v Malajzii do značnej miery ceremoniálnu úlohu, ale v posledných rokoch sa monarchia stala vplyvnejšou v dôsledku dlhotrvajúcej politickej nestability. Súčasný kráľ napríklad zohral v malajzijskej politike nezvyčajne aktívnu úlohu, keď vybral posledných troch premiérov krajiny.

Sultán Ibrahim sa stane v poradí 17. malajzijským kráľom. Dosluhujúci kráľ, sultán Abdullah, nastúpil na trón v roku 2019.