Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novým premiérom S. Macedónska bude po prvý raz etnický Albánec

Na snímke uprostred Talat Xhaferi. Foto: TASR/AP

Spolu s parlamentnými voľbami sa v Severnom Macedónsku bude konať aj druhé kolo prezidentských volieb. Prvé je naplánované na 24. apríla.

Skopje 28. januára (TASR) – Severomacedónsky parlament zvolil v nedeľu za nového dočasného premiéra Talata Xhaferiho. Šesťdesiatjedenročný politik sa stal prvým etnickým Albáncom, ktorý povedie vládu tejto balkánskej krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Prechodná vláda bude vo funkcii 100 dní do parlamentných volieb vyhlásených na 8. mája. Jej súčasťou budú na základe zákona zameraného proti volebným manipuláciám aj ministri nominovaní opozíciou.

Xhaferi (po macedónsky Džaferi) získal podporu 65 zo 120 členov parlamentu, poslanci hlavnej opozičnej strany VMRO-DPMNE nehlasovali. "Budem sa zasadzovať za etnickú rovnováhu a harmóniu medzi komunitami," povedal poslancom na zasadnutí, na ktorom hovoril po macedónsky i albánsky.

Albánci tvoria asi štvrtinu z 1,8 milióna obyvateľov Severného Macedónska. Od vyhlásenia nezávislosti krajiny od bývalej Juhoslávie v roku 1991 pretrvávalo medzi väčšinovou populáciou a albánskou menšinou napätie. V roku 2001 prerástlo do šesťmesačného ozbrojeného konfliktu s albánskymi povstalcami, ktorý sa skončil po intervencii medzinárodného spoločenstva. Dosiahnutá dohoda poskytla väčšie práva etnickým Albáncom, ktorí sa sťažovali na diskrimináciu. Obe komunity odvtedy žijú v pomernom pokoji bez vážnych incidentov, priblížila AFP.

Xhaferi je členom najväčšej albánskej strany v krajine, Demokratického zväzu za integráciu (DUI), ktorá je súčasťou vládnych koalícií už viac ako 20 rokov. V minulosti bol ministrom obrany, posledných takmer sedem rokov pôsobil ako predseda parlamentu.

Spolu s parlamentnými voľbami sa v Severnom Macedónsku bude konať aj druhé kolo prezidentských volieb. Prvé je naplánované na 24. apríla.

Doterajší premiér Dimitar Kovačevski odstúpil z funkcie vo štvrtok. Predstaviteľ Sociálnodemokratického zväzu Macedónska bol na čele vlády od januára 2022, keď nahradil straníckeho kolegu Zorana Zaeva. Ten oznámil demisiu v októbri 2021 po slabom výsledku strany v komunálnych voľbách.