Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Novým premiérom Severného Porýnia-Vestfálska sa stal Hendrik Wüst

Novozvolený premiér nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hendrik Wüst sedí po jeho zvolení v štátnom parlamente v Düsseldorfe 27. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Z ústavy Severného Porýnia-Vestfálska vyplýva, že člen krajinskej vlády nesmie byť zároveň aj poslancom Spolkového snemu.

Düsseldorf 27. októbra (TASR) – Novým premiérom nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (NRW) sa v stredu stal Hendrik Wüst. V tejto funkcii nahradil šéfa nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armina Lascheta, ktorý oficiálne odstúpil v pondelok. Informovala o tom agentúra DPA.

Za 46-ročného Wüsta, doterajšieho ministra dopravy v NRW, hlasovalo v krajinskom sneme pozostávajúcom z 199 poslancov všetkých 100 členov koalície CDU a Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá disponuje tesnou väčšinou jedného hlasu.

Wüst má viesť CDU ako hlavný kandidát do krajinských volieb, ktoré sa budú konať v máji 2022. Právnik Wüst je členom krajinského snemu od roku 2005, v rokoch 2006 – 2010 pôsobil ako generálny tajomník CDU v NRW a v roku 2017 sa stal šéfom tamojšieho rezortu dopravy.

Hendrik Wüst sa už v sobotu stal i novým predsedom CDU v tejto západonemeckej spolkovej krajine a Lascheta tak nahradil i na tomto poste. Armin Laschet už pred nemeckými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 26. septembra, oznámil, že bez ohľadu na výsledok odíde z obidvoch funkcií v NRW. Laschet je od utorňajšieho ustanovujúceho zasadnutia Spolkového snemu (Bundestag) poslancom v Berlíne. Z ústavy v NRW vyplýva, že člen krajinskej vlády nesmie byť zároveň aj poslancom Spolkového snemu.