Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom civilnej rozviedky v ČR bude Vladimír Posolda

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vladimír Posolda povedie českú rozviedku po Petrovi Mlejnkovi, ktorý rezignoval k 1. septembru pre kauzu Dozimetr.

Praha 5. októbra (TASR) - Novým šéfom českého Úradu pre zahraničné styky a informácie (ÚZSI) sa od štvrtka stane Vladimír Posolda. Po rokovaní vlády to oznámil český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Český minister vnútra uviedol, že Posoldu vo štvrtok predstaví členom bezpečnostného výboru parlamentu, hoci zákon mu to neukladá. Nový šéf ÚZSI pôsobí v spravodajskej komunite od 90.-tych rokov a podľa Rakušana je skúsený nielen v oblasti bezpečnosti, ale aj v diplomacii. Má bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné.

Vladimír Posolda povedie českú rozviedku po Petrovi Mlejnkovi, ktorý rezignoval k 1. septembru pre kauzu Dozimetr. Jej ústrednou postavou je podnikateľ Michal Redl, ktorý bol zapletený do tunelovania pražského dopravného podniku. Mlejnek priznal vzájomné pracovné kontakty s tým, že v tom čase pôsobil v prostredí biznisu.

V kauze Dozimetr ľudia z organizovanej skupiny systematicky obsadili kľúčové pozície v pražskom dopravnom podniku, aby ovplyvňovali výberové konania. Manipulácie so zákazkami si dohadovali v konšpiračných bytoch a podnikateľa Michala Redla označila polícia za šéfa organizovanej skupiny.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)