Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom Frontexu sa stal holandský generál Hans Leijtens

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Generál Leijtens bol veliteľom Kráľovského holandského žandárstva, ktoré je jednou zo štyroch zložiek holandských ozbrojených síl a vykonáva vojenské aj civilné policajné povinnosti.

Varšava 20. decembra (TASR) - Holandský generál Hans Leijtens bol vymenovaný za nového šéfa Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), oznámilo v utorok vedenie tejto organizácie. K zmene prichádza po oznámení, že Úrad EÚ pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať Frontex, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Leijtens sa novej funkcie ujme po dočasnej riaditeľke Frontexu Aijy Kalnajovej, ktorá v júli nahradila po rezignácii svojho predchodcu Fabriceho Leggeriho. Toho ľudskoprávne skupiny predtým obvinili z toho, že nedokázal zastaviť nelegálne zatláčanie migrantov.

OLAF v piatok bez zverejnenia bližších detailov informoval, že vyšetruje Frontex. Kalnajová neskôr uviedla, že OLAF ju upozornil, že sa jej týka jeden z vyšetrovaných prípadov, ktorý pozostáva z dvoch udalostí. Oznámila, že bude s úradom OLAF "plne spolupracovať, aby sa otvorene a bezpodmienečne vyjasnili fakty".

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v utorok zagratulovala Leijtensovi k novej funkcii a poďakovala Kalnajovej za "vynikajúce vodcovstvo v ťažkých časoch".

"Sme zaviazaní aj naďalej vylepšovať vedenie Frontexu, aby čo najlepšie chránil vnútorné hranice EÚ," uviedla Johanssonová.

Generál Leijtens bol od roku 2019 veliteľom Kráľovského holandského žandárstva, ktoré je jednou zo štyroch zložiek holandských ozbrojených síl a vykonáva vojenské aj civilné policajné povinnosti. Jeho pozícia vo Frontexe má päťročný mandát.