Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

O novom prezidentovi Severného Macedónska sa rozhodne až v druhom kole

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Na voľbách sa zúčastnilo okolo 40 percent voličov. Keďže ani jeden kandidát nezískal už v prvom kole viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa 5. mája druhé kolo.

Skopje 21. apríla (TASR) - Vysokoškolský profesor Stevo Pendarovski, prezidentský kandidát Sociálnodemokratického zväzu Macedónska (SDSM) premiéra Zorana Zaeva, zvíťazil v nedeľňajšom prvom kole volieb hlavy štátu v Severnom Macedónsku. Získal 42,7 percenta hlasov, vyplýva z čiastkových výsledkov, ktoré na svojej stránke www.sec.mk zverejnila ústredná volebná komisia.

V tesnom závese skončila kandidátka opozičnej strany VMRO-DPMNE Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorej odovzdalo svoje hlasy 41,3 percenta zúčastnených voličov. Táto taktiež vysokoškolská profesorka je vôbec prvou ženou, ktorá sa v bývalom Macedónsku uchádza o post hlavy štátu.

Ako tretí skončil so ziskom 11,8 percenta hlasov Blerim Reka, ktorý zastupuje dve malé strany početnej severomacedónskej strany albánskej menšiny.

Uvedené údaje sa zakladajú na 64 percentách sčítaných hlasov.

Na voľbách sa zúčastnilo okolo 40 percent voličov. Keďže ani jeden kandidát nezískal už v prvom kole viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa 5. mája druhé kolo. Aby však bolo platné, musí sa na ňom zúčastniť najmenej 40 percent oprávnených voličov.

Súčasný konzervatívny prezident Gjorge Ivanov je v úrade už dve päťročné funkčné obdobia a opäť už nemôže kandidovať. Patrí medzi rozhodných odporcov dohody s Gréckom, na základe ktorej došlo k zmene názvu krajiny na Severné Macedónsko. Mandát mu oficiálne skončí 12. mája.