Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

O prezidentský úrad v Severnom Macedónsku zabojujú traja kandidáti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severomacedónska štátna volebná komisia vo štvrtok oznámila, že zaregistrovala troch kandidátov do prezidentských volieb vypísaných na 21. apríla.

Skopje 22. marca (TASR) - V aprílových prezidentských voľbách v Severnom Macedónsku sa budú o post hlavy uchádzať traja kandidáti. Pôjde o prvé voľby v tejto bývalej juhoslovanskej republike, odkedy sa vo februári oficiálne premenovala a ukončila tak svoj dlhoročný spor s Gréckom, informovala agentúra AP.

Severomacedónska štátna volebná komisia vo štvrtok oznámila, že zaregistrovala troch kandidátov do prezidentských volieb vypísaných na 21. apríla.

Za vládnu sociálnodemokratickú stranu premiéra Zorana Zaeva kandiduje vysokoškolský profesor Stevo Pendarovski. Konzervatívna opozičná strana, ktorú dlhé roky viedol niekdajší premiér Nikola Gruevski, do prezidentského súboja nominovala Gordanu Siljanovskú Davkovovú.

Podľa agentúry AP je táto taktiež vysokoškolská profesorka vôbec prvou ženou, ktorá sa v bývalom Macedónsku uchádza o post hlavy štátu.

Tretím prezidentským kandidátom je Blerim Reka, ktorý zastupuje dve malé strany početnej severomacedónskej strany albánskej menšiny.

Súčasný konzervatívny prezident Gjorge Ivanov je v úrade už dve päťročné funkčné obdobia a opäť už nemôže kandidovať. Patrí medzi rozhodných odporcov dohody s Gréckom, na základe ktorej došlo k zmene názvu krajiny na Severné Macedónsko. Mandát mu oficiálne skončí 12. mája.

Prípadné druhé kolo volieb prezidenta, ktorý má v Severnom Macedónsku prevažne reprezentatívny charakter, sa uskutoční 5. mája. Volebná kampaň sa oficiálne začína 1. apríla.