Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obaja bieloruskí atentátnici vraj boli popravení

Od vyhlásenia rozsudku čelilo Bielorusko protestom európskych ľudskoprávnych organizácií a ich výzvam o zopakovanie súdneho procesu.

Minsk 17. marca (TASR) - Obaja mladí bieloruskí robotníci odsúdení na trest smrti za minuloročné bombové útoky v metre boli už zrejme popravení. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na krátke vyhlásenie bieloruskej štátnej agentúry BelTA.

Pôvodne sa hovorilo iba o popravení Vadislava Kovaľova, no neskôr prišla informácia aj o vykonaní najvyššieho trestu pre Dmitrija Konovalova.

Oboch mužov vlani odsúdili za útok, ktorý sa stal v apríli 2011 na stanici metra Október. Zahynulo pri ňom 15 ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia.

Od vyhlásenia rozsudku čelilo Bielorusko protestom európskych ľudskoprávnych organizácií a ich výzvam o zopakovanie súdneho procesu. Poprava pravdepodobne zhorší už aj tak naštrbené vzťahy medzi touto bývalou krajinou sovietskeho bloku a Európskou úniou.

"Odsudzujem popravu Vladislava Kovaľova and ľutujem, že (bieloruský prezident) Alexander Lukašenko ignoroval všetky medzinárodné výzvy, aby upustil od trestu smrti," povedal nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v reakcii na prvú popravu. V tom čase nebola známa správa o vykonaní druhého trestu.

Dvaja 26-roční odsúdenci, priatelia od detstva, sa podľa prokurátora zaoberali výbušninami celé roky a stáli aj za explóziami z roku 2005 v ich rodnom meste Vitebsk a za ďalším bombovým útokom počas osláv Dňa nezávislosti v Minsku z roku 2008.

Bielorusko zostáva jedinou krajinou v Európe, v ktorej sa zachoval trest smrti.