Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obama navštívi Mjanmarsko, Kambodžu a Thajsko

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Pôjde vôbec o prvú návštevu šéfa Bieleho domu v krajine, ktorá bola kvôli vláde vojenskej junty celé desaťročia v diplomatickej izolácii.

Washington 9. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama navštívi koncom tohto mesiaca Mjanmarsko v rámci svojej východoázijskej cesty, potvrdil dnes hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Pôjde vôbec o prvú návštevu šéfa Bieleho domu v krajine, ktorá bola kvôli vláde vojenskej junty celé desaťročia v diplomatickej izolácii.

Obamovo turné sa uskutoční v dňoch 17.-20. novembra. Americký prezident sa zúčastní na Východoázijskom summite v Kambodži a stretne sa s lídrami Asociácie krajín juhovýchodnej Ázie, okrem toho má naplánovanú cestu aj do Thajska.

Žiadny americký prezident doposiaľ nenavštívil ani Kambodžu, no nepochybne najväčšiu symboliku bude mať Obamova návšteva Mjanmarska, ktoré sa zotavuje po piatich desaťročiach vlády vojenskej junty.

Cesta šéfa Bieleho domu dokladuje, že sa jeho zahraničná politika upriamuje novým smerom, a tiež odráža zvýšenú pozornosť, ktorú USA venujú Ázii a tichomorskému regiónu, uviedla tlačová agentúra AP.

Obama ukončil dlhotrvajúcu izoláciu mjanmarských generálov, čo zohralo úlohu pri ich zapojení sa do politických reforiem, ktoré sa vlani uskutočňovali s prekvapujúcou rýchlosťou.

Spojené štáty vymenovali v Mjanmarsku svojho veľvyslanca a zrušili sankcie voči krajine, čo bolo ocenením za prepustenie politických väzňov a zvolenie opozičnej líderky Aun Schan Su Ťij do parlamentu.