Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Objav spálne otrokov pri Pompejach zvýši poznatky o živote v minulosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Spálňu objavili približne 600 metrov severne od Pompejí, ktoré v roku 79 n. l. zničila erupcia neďalekej sopky Vezuv.

Rím 21. augusta (TASR) - Archeológovia neďaleko talianskych Pompejí odkryli spálňu, ktorú pravdepodobne používali otroci. Tento objav pomôže objasniť spôsob života ľudí z nižších spoločenských vrstiev v tom čase. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

Spálňu objavili približne 600 metrov severne od Pompejí, ktoré v roku 79 n. l. zničila erupcia neďalekej sopky Vezuv. Archeológovia v nedeľu uviedli, že našli dve postele, dve malé skrinky a rôzne keramické nádoby. Jedna z postelí bola jednoduchá a bez matraca, zatiaľ čo druhá vyzerala pohodlnejšie. To potvrdzuje, že medzi služobníctvom existovala hierarchia.

Riaditeľ archeologického parku v Pompejach Gabriel Zuchtriegel považuje tento objav v oblasti poznatkov o živote v období antiky za dôležitejší než nádherná socha.

Z výsledkov skúmania keramiky v miestnosti vyplýva, že ľudia v nej žili v riskantných a nehygienických podmienkach spolu s hlodavcami.

Pompeje sa nachádzajú v regióne Kampánia na juhozápade Talianska neďaleko Neapola. Po erupcii sopky Vezuv v roku 79 bolo na dlhé stáročia ukryté pod vrstvou sopečného popola, bahna a lávy. Znovuobjavené bolo v 18. storočí a dnes patria Pompeje k turisticky najvyhľadávanejším miestam v Taliansku.