Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Odlesňovanie Amazónie je najnižšie za 6 rokov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V januári a vo februári kleslo odlesňovanie o 63 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška - na 196 štvorcových kilometrov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Rio de Janeiro 19. marca (TASR) - Odlesňovanie v oblasti brazílskeho Amazonského dažďového pralesa kleslo začiatkom roka 2024 na najnižšiu úroveň za posledných šesť rokov, oznámila organizácia na ochranu životného prostredia Imazon.

V januári a vo februári kleslo odlesňovanie o 63 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška - na 196 štvorcových kilometrov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Napriek výraznému poklesu sa za prvé dva mesiace roka denne vyklčovala plocha dažďového pralesa priemerne vo veľkosti 327 futbalových ihrísk.

"Tieto údaje ukazujú, že stále máme pred sebou obrovskú výzvu," uviedla Larissa Amorimová z Imazonu. "Dosiahnutie sľúbeného cieľa nulového odlesňovania do roku 2030 je v boji proti zmene klímy extrémne dôležité," upozornila.

Amazonský dažďový prales zadržiava oxid uhličitý a má preto dôležitú funkciu v globálnom boji proti zmene klímy. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva avizoval, že má v úmysle posilniť ochranu životného prostredia a klímy.

Kým situácia v oblasti Amazónie sa najnovšie zmiernila, odlesňovanie v Cerrade, brazílskej oblasti saván, sa výrazne zvýšilo.

Brazílsky inštitút pre výskum vesmíru (Inpe) oznámil, že odlesňovanie v Cerrade sa vo februári zvýšilo o 19 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Cerrado sa pokladá za zásobáreň vody pre Brazíliu a nachádza sa tam približne päť percent všetkých druhov živočíchov a rastlín na planéte.

"Nové údaje ukazujú pokračovanie trendu, ktorý sa začal minulý rok. Kým v Amazonskom pralese sa robia ochranárske práce, reťazové píly teraz vyčíňajú v Cerrade," vyhlásil Roberto Maldonado, šéf environmentálnej organizácie WWF Nemecko (Svetový fond na ochranu prírody) pre oblasť Latinskej Ameriky.

"Odlesňovanie sa presúva z najdôležitejšieho dažďového pralesa tejto planéty na savanu s najbohatším výskytom druhov," dodal.