Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odvolaný viceprezident Mnangagwa oznámil, že sa vracia do Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa Foto: TASRAP

Armáda juhoafrickej krajiny uskutočnila minulý týždeň nekrvavý prevrat.

Harare/Washington 22. novembra (TASR) - Emmerson Mnangagwa, ktorého Robert Mugabe nedávno odvolal z úradu zimbabwianskeho viceprezidenta a ktorý sa podľa očakávania stane novým prezidentom, v utorok oznámil, že sa vracia do Zimbabwe. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Chcem zablahoželať ľudu Zimbabwe k dosiahnutiu tejto historickej chvíle," uviedol Mnangagwa vo vyhlásení po tom, čo Mugabe odstúpil z úradu prezidenta.

"Spoločne zabezpečíme pokojný prechod k upevňovaniu našej demokracie, prinesieme nový začiatok všetkým Zimbabwčanom a budeme pestovať mier a jednotu," dodal Mnangagwa.

"Vraciam sa domov a už sa teším, že spoločne s vami, ľudom Zimbabwe, budeme riešiť politické a ekonomické problémy, ktoré prežíva naša milovaná krajina Zimbabwe," uviedol politik vo vyhlásení.

Armáda juhoafrickej krajiny uskutočnila minulý týždeň nekrvavý prevrat a takmer 40 rokov vládnuceho Mugabeho (93) umiestnila do domáceho väzenia. Prevzatie moci armádou vyvolal fakt, že Mugabe začiatkom tohto mesiaca odvolal svojho viceprezidenta Mnangagwu, ktorý má silnú podporu armády.

Mnangagwa ušiel po svojom odvolaní do Juhoafrickej republiky (JAR) s odôvodnením, že má strach o život.

Predstaviteľ zimbabwianskej vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) Lovemore Matuke podľa agentúry Reuters avizoval, že úradu prezidenta sa do 48 hodín ujme Mnangagwa, ktorý odslúži zvyšok Mugabeho mandátu do ďalších všeobecných volieb: tie sa musia konať do septembra 2018.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová v utorok po odstúpení prezidenta Mugabeho uviedla, že ľud Zimbabwe chce "novú éru" a ukončenie medzinárodnej izolácie.

Nauertová dodala, že USA si nie sú isté, aké najbližšie kroky v riadení krajiny budú nasledovať, ale rozhodne sa musia konať "slobodné a spravodlivé voľby". Podľa jej ďalších slov USA vyzývajú na "neotrasiteľný rešpekt voči zákonom a na zavedenie demokratických postupov".

Zimbabwiansky pastor Evan Mawarire, ktorý viedol vlani najväčšie protivládne protesty v krajine za posledné desaťročie, v reakcii na odstúpenie Mugabeho uviedol: "Nemôžem prestať plakať".

Mawarire napísal tieto slová na Twitteri v utorok, keď v parlamente čítali Mugabeho list oznamujúci odstúpenie z prezidentského úradu a natešení obyvatelia hlavného mesta Harare zaplnili ulice metropoly Harare.

Ľudia začali okamžite strhávať oficiálne portréty Mugabeho, informovala agentúra AP.

Bývalý minister David Coltart na Twitteri napísal: "Mugabe prvý raz od vyhlásenia nezávislosti dosiahol, že všetci obyvatelia Zimbabwe sú šťastní."

Zároveň však Coltart, tak ako ďalší predstavitelia, vyjadril obavy z budúceho lídra, dlhoročného Mugabeho viceprezidenta Mnangagwu. Coltart uviedol: "Zbavili sme sa tyrana, ale ešte nie tyranie. Ale vďaka Bohu za tento deň."