Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Okamura nebude kandidovať na prezidenta: Babišovu menšinu nechce

Na archívnej snímke Tomio Okamura. Foto: TASR/Michal Svítok

Okamura doposiaľ vlastnú kandidatúru nevylučoval. Či SPD podporí vo voľbách Zemana, nepovedal.

Praha 6. novembra (TASR) - Hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) nepostaví do nadchádzajúcej voľby českého prezidenta svojho kandidáta. Po pondelňajšom rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom to povedal predseda hnutia Tomio Okamura, napísal spravodajský server Novinky.cz.

Okamura doposiaľ vlastnú kandidatúru nevylučoval. Či SPD podporí vo voľbách Zemana, nepovedal. "Ako hnutie SPD nepostavíme vlastného kandidáta. O tom, akého kandidáta podporíme, o tom sa rozhodne 9. decembra," povedal po dvojhodinovom rokovaní s českým prezidentom Okamura, pričom dodal, že prezidentom by sa mal stať človek, ktorý presadzuje priamu demokraciu, je proti islamizácii ČR, proti prijímaniu migrantov a obhajuje záujmy ČR.

So Zemanom sa údajne zhodli, že je nutné presadiť zákon o všeobecnom referende vrátane referenda o vystúpení z EÚ. "Máme podporu od prezidenta," povedal Okamura.

S prezidentom hovorili aj o súčasnej povolebnej situácii a o menšinovej vláde víťaza volieb, hnutia ANO Andreja Babiša. Okamura prezidentovi zopakoval, že Babišovu menšinovú vládu nepodporí.

Okamura však zároveň uviedol, že jeho hnutie nechce predčasné voľby. Miliardu korún, ktorú voľby stoja, možno podľa neho využiť lepšie.

Český prezident Miloš Zeman sa už stretol s hnutím ANO, Občianskodemokratickou stranou (ODS) a Pirátmi. Rokovania sú naplánované podľa volebného výsledku. Okamura tak na povolebnú schôdzku prišiel ako štvrtý. V utorok majú do Lánov doraziť predstavitelia Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM).