Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na opiát furanylfentanyl sa budú vzťahovať kontrolné opatrenia

Elektronické cigarety, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opiát furanylfentanyl vyvolal v Európe obavy zo zdravotných následkov po tom, ako členské štáty prostredníctvom európskeho systému včasného varovania informovali o škodlivých účinkoch jeho užívania.

Lisabon 16. novembra (TASR) - Európska únia v stredu rozhodla, že na nový syntetický opiát furanylfentanyl sa budú vzťahovať kontrolné opatrenia v celej Únii. Vykonávacie rozhodnutie Rady EÚ vyplýva z návrhu Európskej komisie.

Opiát furanylfentanyl vyvolal v Európe obavy zo zdravotných následkov po tom, ako členské štáty prostredníctvom európskeho systému včasného varovania informovali o škodlivých účinkoch jeho užívania. Členské štáty budú mať rok na zavedenie kontrolných opatrení do národných legislatív, hneď ako rozhodnutie zverejnia v Úradnom vestníku EÚ.

Nový opiát predstavuje zdravotné a sociálne riziká, pričom môže byť spojený s medzinárodným obchodom a organizovaným zločinom, uvádza sa na stránke Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) so sídlom v Lisabone.

Zhabaný furanylfentanyl bol vo forme prášku aj tekutiny s využitím v nosových sprejoch či elektronických cigaretách. Zaistili ho v 16 krajinách EÚ a Nórsku, pričom šesť štátov Únie hlásilo spolu 23 úmrtí spojených s touto látkou.